- Sty 25, 2012
- 1,034
- 10
- 38
Przepis jest z gazetki "Przyślij przepis" na roladę jabłkową. Mam zapas śliwek w syropie więc spróbowałam je jakoś wykorzystać.
Ciasto wyszło pyszne, ale trochę za słodkie, pewnie ze świeżymi śliwkami byłoby mniej słodkie.
4 jajka
1/2 szkl cukru
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
3/4 szkl maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
litrowy słoik śliwek węgierek z syropu
3/4 szkl. orzechów włoskich pokruszonych
szczypta cynamonu
Jajka ubic z cukrem,dodac make z proszkiem. Blaszke wyłożyć papierem. Śliwki pokroić na połówki lub ćwiartki,
rozłożyć na blaszce, posypać orzechami i cynamonem, wylać na to ciasto biszkoptowe. Piec, aż ciasto będzie rumiane. Po upieczeniu odwrócić
(wyłożyć na deskę ze ściereczką), papier ściągnąć i zawinąć sciereczką w rolade.
Ciasto wyszło pyszne, ale trochę za słodkie, pewnie ze świeżymi śliwkami byłoby mniej słodkie.
4 jajka
1/2 szkl cukru
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
3/4 szkl maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
litrowy słoik śliwek węgierek z syropu
3/4 szkl. orzechów włoskich pokruszonych
szczypta cynamonu
Jajka ubic z cukrem,dodac make z proszkiem. Blaszke wyłożyć papierem. Śliwki pokroić na połówki lub ćwiartki,
rozłożyć na blaszce, posypać orzechami i cynamonem, wylać na to ciasto biszkoptowe. Piec, aż ciasto będzie rumiane. Po upieczeniu odwrócić
(wyłożyć na deskę ze ściereczką), papier ściągnąć i zawinąć sciereczką w rolade.