- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
Widziałam takich sporo, jak byłam na Dukanie. Wtedy nie odważyłam się zrobić, teraz żałuję, że tyle się z tym zbierałam. Bardzo spodobała mi się wersja Felixiany z żółtym twarożkiem, ale musiałam dodać od siebie troszkę pikanterii
Upiekłam 2 rolady na standardowej wielkości blachę od piekarnika. Jedną zabraliśmy ze sobą na sylwestra, gdzie męskie grono polewało ją... słodkim sosem chili. Ja jednak wolę samą
Gorąco polecam, bo jest bardzo szybka i bardzo prosta, do tego jeszcze bardziej smaczna i wygląda efektownie
A jakby tego było mało - smakuje także osobom twierdzącym, że nie lubią szpinaku.
ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA
składniki na 2 rolady:
- 2 op mrożonego szpinaku (po 400g)
- 8 jajek
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 450g dobrze zmielonego twarogu
- 1/2 słoiczka chrzanu śmietankowego (ok. 80-90g)
- 2-3 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
- 3 op wędzonego łososia w plastrach (po 100g)
Żółtka oddzielić od białek. Szpinak rozmrozić i odcedzić, wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą szpinakową. Dużą blachę w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę masy i rozłożyć ją mniej więcej równą warstwą po całej powierzchni. Piec 15 minut w 190°C. W tym czasie wymieszać twaróg z chrzanem, kurkumą, solą i pieprzem. Gdy jeden biszkopt ostygnie, zdjąć go z blachy i tak samo upiec drugi, z pozostałej masy szpinakowej. Twaróg wymieszany z dodatkami podzielić na pół i rozsmarować równymi warstwami na obu ostudzonych biszkoptach. Rozłożyć na nich plastry łososia. Zwinąć równo w roladę (bardzo łatwo się zawija i nic nie pęka), zawinąć szczelnie folią aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokroić w 1-1,5cm plastry.

ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA
składniki na 2 rolady:
- 2 op mrożonego szpinaku (po 400g)
- 8 jajek
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 450g dobrze zmielonego twarogu
- 1/2 słoiczka chrzanu śmietankowego (ok. 80-90g)
- 2-3 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
- 3 op wędzonego łososia w plastrach (po 100g)
Żółtka oddzielić od białek. Szpinak rozmrozić i odcedzić, wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą szpinakową. Dużą blachę w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę masy i rozłożyć ją mniej więcej równą warstwą po całej powierzchni. Piec 15 minut w 190°C. W tym czasie wymieszać twaróg z chrzanem, kurkumą, solą i pieprzem. Gdy jeden biszkopt ostygnie, zdjąć go z blachy i tak samo upiec drugi, z pozostałej masy szpinakowej. Twaróg wymieszany z dodatkami podzielić na pół i rozsmarować równymi warstwami na obu ostudzonych biszkoptach. Rozłożyć na nich plastry łososia. Zwinąć równo w roladę (bardzo łatwo się zawija i nic nie pęka), zawinąć szczelnie folią aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokroić w 1-1,5cm plastry.