Rolada szpinakowo-łososiowa*

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Widziałam takich sporo, jak byłam na Dukanie. Wtedy nie odważyłam się zrobić, teraz żałuję, że tyle się z tym zbierałam. Bardzo spodobała mi się wersja Felixiany z żółtym twarożkiem, ale musiałam dodać od siebie troszkę pikanterii ;) Upiekłam 2 rolady na standardowej wielkości blachę od piekarnika. Jedną zabraliśmy ze sobą na sylwestra, gdzie męskie grono polewało ją... słodkim sosem chili. Ja jednak wolę samą ;) Gorąco polecam, bo jest bardzo szybka i bardzo prosta, do tego jeszcze bardziej smaczna i wygląda efektownie
icon_smile.gif
A jakby tego było mało - smakuje także osobom twierdzącym, że nie lubią szpinaku.

rolada_szpinak_losos_IMG_40422_400x400.jpg

ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA

składniki na 2 rolady:
- 2 op mrożonego szpinaku (po 400g)
- 8 jajek
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 450g dobrze zmielonego twarogu
- 1/2 słoiczka chrzanu śmietankowego (ok. 80-90g)
- 2-3 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
- 3 op wędzonego łososia w plastrach (po 100g)

Żółtka oddzielić od białek. Szpinak rozmrozić i odcedzić, wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą szpinakową. Dużą blachę w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę masy i rozłożyć ją mniej więcej równą warstwą po całej powierzchni. Piec 15 minut w 190°C. W tym czasie wymieszać twaróg z chrzanem, kurkumą, solą i pieprzem. Gdy jeden biszkopt ostygnie, zdjąć go z blachy i tak samo upiec drugi, z pozostałej masy szpinakowej. Twaróg wymieszany z dodatkami podzielić na pół i rozsmarować równymi warstwami na obu ostudzonych biszkoptach. Rozłożyć na nich plastry łososia. Zwinąć równo w roladę (bardzo łatwo się zawija i nic nie pęka), zawinąć szczelnie folią aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokroić w 1-1,5cm plastry.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziękuję
icon_biggrin.gif

no i od razu swoją świąteczną umieszczę:
Wielkanoc_015.jpg

Wielkanoc_010.jpg

Załączniki

• Wielkanoc_015.jpg
    Wielkanoc_015.jpg
    38.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Wielkanoc_010.jpg
    Wielkanoc_010.jpg
    35.4 KB · Wyświetleń: 0

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Wyciągam , będę robić, czuje że
lecker.gif

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Pyszna była, dziękuję za przepis! Zdecydowanie do powtórek
lecker.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Jak myślicie, czy może poleżeć na balkonie jeden dzień albo dwa przed podaniem?

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
No to i ja się skuszę na święta ale z połowy porcji czyli na 1 roladę.Kupiłam serk smietanowy i chrzanowy almette bo gdzieś wyczytałam że lepiej smakuje.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy