- Lis 18, 2007
- 3,319
- 1
- 0
Uwielbiam ja, jest wspaniala jako wedlina na chleb.
ok 1 kg boczku bez kosci (mniej lub bardziej tlusty zalezy od preferencji)
0,5 kg miesa mielonego najlepiej mieszanego
a robie dalej w dwoch wariantach ze sliwka i na ostro
I na ostro :
1 lyzeczka chili(solidna)
sol, pieprz,
2 zabki czosnku przecisniete przez praske
i swiezy koperek (nie musi byc jesli ktos nie lubi)
II ze sliwka
100 g sliwek suszonych (moga takze byc morele)
sol, pieprz, czerwona papryka, majeranek
Boczek przeciac jak na rolade na trzy, przyprawic (w zaleznosci, ktory wariant wybieramy), Rolade wylozyc mielonym na koncu zostawiajac ok 3 cm wolnego miejsca, aby nam w trakcie pieczenia nic nie wylatywalo.
W przypadku tylko rolady ze sliwkami wykladamy je dopiero po rozlozeniu miesa mielonego. I na koncu rolujemy i obkrecamy nitka(trzyma lepiej fason).
Pieczemy ok 1,5h w 180'C

ok 1 kg boczku bez kosci (mniej lub bardziej tlusty zalezy od preferencji)
0,5 kg miesa mielonego najlepiej mieszanego
a robie dalej w dwoch wariantach ze sliwka i na ostro
I na ostro :
1 lyzeczka chili(solidna)
sol, pieprz,
2 zabki czosnku przecisniete przez praske
i swiezy koperek (nie musi byc jesli ktos nie lubi)
II ze sliwka
100 g sliwek suszonych (moga takze byc morele)
sol, pieprz, czerwona papryka, majeranek
Boczek przeciac jak na rolade na trzy, przyprawic (w zaleznosci, ktory wariant wybieramy), Rolade wylozyc mielonym na koncu zostawiajac ok 3 cm wolnego miejsca, aby nam w trakcie pieczenia nic nie wylatywalo.
W przypadku tylko rolady ze sliwkami wykladamy je dopiero po rozlozeniu miesa mielonego. I na koncu rolujemy i obkrecamy nitka(trzyma lepiej fason).
Pieczemy ok 1,5h w 180'C

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: