Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Rolada z indyka w aromatycznym sosie śliwkowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1020961" data-attributes="member: 10341"><p>[ATTACH=full]56140[/ATTACH]</p><p></p><p>Miałam kawałek mięsa z udżca indyczego i trochę świeżych śliwek. Musiałam, nie wychodząc do sklepu, ugotować obiad. Udał się doskonale, a bardzo smaczny w tym daniu okazał się sos.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>0,5 kg mięsa z udżca indyczego</p><p>duża cebula</p><p>7 - 8 śliwek (węgierki lub dąbrowickie)</p><p>1 łyżeczka majeranku (suszonego)</p><p>olej i masło do smażenia</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Mięso myjemy, suszymy i układamy prostokątny płat. Smarujemy go olejem, posypujemy solą i pieprzem. Na mięsie układamy 3 - 4 pokrojone śliwki, rolujemy w roladkę i sznurujemy nicią kuchenną. Jeszcze solimy i pieprzymy mięso z wierzchu, po czym obsmażamy w oleju z masłem. Podlewamy trochę wodą, dodajemy pozostałe pokrojone śliwki, cebulę pokrojoną w piórka i majeranek. Dusimy pod przykryciem około godziny, co pewien czas mieszając sos i polewając nim mięso. Gdy mięso jest miękkie, podajemy. Wyszła mi potrawa o wyrazistym smaku, jak już wspomniałam, z bardzo dobrym aromatycznym sosem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1020961, member: 10341"] [ATTACH=full]56140[/ATTACH] Miałam kawałek mięsa z udżca indyczego i trochę świeżych śliwek. Musiałam, nie wychodząc do sklepu, ugotować obiad. Udał się doskonale, a bardzo smaczny w tym daniu okazał się sos. [B]Składniki [/B]0,5 kg mięsa z udżca indyczego duża cebula 7 - 8 śliwek (węgierki lub dąbrowickie) 1 łyżeczka majeranku (suszonego) olej i masło do smażenia sól, pieprz Mięso myjemy, suszymy i układamy prostokątny płat. Smarujemy go olejem, posypujemy solą i pieprzem. Na mięsie układamy 3 - 4 pokrojone śliwki, rolujemy w roladkę i sznurujemy nicią kuchenną. Jeszcze solimy i pieprzymy mięso z wierzchu, po czym obsmażamy w oleju z masłem. Podlewamy trochę wodą, dodajemy pozostałe pokrojone śliwki, cebulę pokrojoną w piórka i majeranek. Dusimy pod przykryciem około godziny, co pewien czas mieszając sos i polewając nim mięso. Gdy mięso jest miękkie, podajemy. Wyszła mi potrawa o wyrazistym smaku, jak już wspomniałam, z bardzo dobrym aromatycznym sosem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Rolada z indyka w aromatycznym sosie śliwkowym*
Top
Bottom