- Wrz 1, 2006
- 1,706
- 0
- 0
Jedna z moich ulubionych potraw, niespecjalnie pracochłonna i oczywiście nietłusta
Ingrediencje:
- filet z indyka - circa about kilo i ciut
- pół kilo pieczarek
- dorodna marchew albo dwie mniejsze
- selera bulwiastego pół
- dorodna cebula
- rosół do podlania
- czosnek (u mnie 4 ząbki)
- sól ziołowa, papryka, dwie suszone papryczki chilli, natka pietruszki, czubryca, (a tak naprawdę to to, co ci się podoba
)
- łyżka oleju
- tarty parmezan w charakterze toppingu
Na łyżce oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, dodaj zgnieciony i posiekany czosnek. Pieczarki, marchew, seler zetrzyj na tarce jarzynowej. Wrzuć na patelnię pieczarki, przykryj i podduś. Potem dorzuć resztę warzyw i dwie pokruszone papryczki, posól solą ziołową i jeszcze trochę podduś aż warzywa zmiękną. W razie konieczności podlej odrobiną wody, a później ją odparuj. Jak trochę przestygnie, sypnij natką pietruszki.
Filet rozłóż, poobcinaj nierówne kawałki, zetnij piętrzące się wzgórza. Przykryj indyka folią spożywczą i porządnie rozbij. Ogólnie - im cieniej, tym lepiej. Posól solą ziołową, posyp ostrą papryką. Pozostałe skrawki indyka pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj (surowe!) z nadzieniem i wszystko rozłóż na filecie. Zawiń w roladę. Możesz związać, wtedy na pewno się nie rozleci.
Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem (ehem, u mnie z kostki), posyp po wierzchu czubrycą, solą ziołową. Piecz pod przykryciem (190 *, termoobieg z grzaniem dolnym - ale to mój piekarnik) około 1h 15 min. Podlej ze dwa razy, a na koniec posyp wierzch parmezanem.
Et voila - podawaj pokrojone w plastry, najlepiej z ryżem z natką pietruszki i sałatą z jogurtem. Żurawina, śliwki czy gruszki w occie mile widziane
Rolada trochę się rozpada (zwłaszcza jak się jej nie omota), ale dzięki warzywnemu nadzieniu jest wilgotna, miękka i dość wyrazista w smaku.
Zdjęcia będą, jak zrzucę je z aparatu
No dobra, wyględne to zdjęcie nie jest, ale może ktoś się skusi


Ingrediencje:
- filet z indyka - circa about kilo i ciut
- pół kilo pieczarek
- dorodna marchew albo dwie mniejsze
- selera bulwiastego pół
- dorodna cebula
- rosół do podlania
- czosnek (u mnie 4 ząbki)
- sól ziołowa, papryka, dwie suszone papryczki chilli, natka pietruszki, czubryca, (a tak naprawdę to to, co ci się podoba

- łyżka oleju
- tarty parmezan w charakterze toppingu

Na łyżce oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, dodaj zgnieciony i posiekany czosnek. Pieczarki, marchew, seler zetrzyj na tarce jarzynowej. Wrzuć na patelnię pieczarki, przykryj i podduś. Potem dorzuć resztę warzyw i dwie pokruszone papryczki, posól solą ziołową i jeszcze trochę podduś aż warzywa zmiękną. W razie konieczności podlej odrobiną wody, a później ją odparuj. Jak trochę przestygnie, sypnij natką pietruszki.
Filet rozłóż, poobcinaj nierówne kawałki, zetnij piętrzące się wzgórza. Przykryj indyka folią spożywczą i porządnie rozbij. Ogólnie - im cieniej, tym lepiej. Posól solą ziołową, posyp ostrą papryką. Pozostałe skrawki indyka pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj (surowe!) z nadzieniem i wszystko rozłóż na filecie. Zawiń w roladę. Możesz związać, wtedy na pewno się nie rozleci.
Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem (ehem, u mnie z kostki), posyp po wierzchu czubrycą, solą ziołową. Piecz pod przykryciem (190 *, termoobieg z grzaniem dolnym - ale to mój piekarnik) około 1h 15 min. Podlej ze dwa razy, a na koniec posyp wierzch parmezanem.
Et voila - podawaj pokrojone w plastry, najlepiej z ryżem z natką pietruszki i sałatą z jogurtem. Żurawina, śliwki czy gruszki w occie mile widziane

Zdjęcia będą, jak zrzucę je z aparatu

No dobra, wyględne to zdjęcie nie jest, ale może ktoś się skusi


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: