Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Rolada z indyka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1620677" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Rolada z indyka</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95993[/ATTACH]</p><p></p><p>2 filety z udźca indyka, razem jakieś 1,20 kg </p><p>6 łyżek oliwy</p><p>sok i skórka z połowy cytryny</p><p>4 łyżki sosu sojowego</p><p>1 ząbek czosnku</p><p><u>Farsz</u></p><p>1 duży filet z piersi kurczaka (500g)</p><p>80 ml śmietanki kremówki</p><p>125 g mozarelli </p><p>kilka suszonych pomidorów z oliwy ziołowej</p><p>2 łyżki tartej bułki</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1/2 pęczka koperku</p><p>1/2 strączka papryczki chili</p><p>duża garść liści bazylii </p><p></p><p>do smaku: sól morska prowansalska, pieprz kolorowy mielony</p><p></p><p>1.Filety z udźca indyka opłukałam i dobrze osuszyłam. Rozłożyłam na płasko, lekko rozklepałam tłuczkiem - części grubsze można przeciąć poziomo o rozłożyć tak żeby otrzymać płat mięsa. Nie martwcie się ew. dziurkami bo gdy mięso i farsz się zetną to będą właściwie niewidoczne.</p><p>2.Czosnek roztarłam z odrobiną soli, dodałam do oliwy. Dolałam sos sojowy, sok z cytryny i otartą skórkę, wymieszałam. Posmarowałam marynatą płaty mięsa z obu stron i odłożyłam do lodówki na kilka godzin. </p><p>3.Filet z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do malaksera razem z bułką tartą, śmietaną i czosnkiem, zmiksowałam na gładką masę. Dodałam zieleninę i posiekane chili, jeszcze chwilę miksowałam, ale tak żeby kawałeczki ziół były widoczne. Przełożyłam masę do miski, dodałam pokrojoną w drobną kostkę mozarellę, posiekane pomidory suszone i doprawiłam do smaku solą prowansalską oraz pieprzem. </p><p>4.Filety wyjęłam, ułożyłam na dużym arkuszu folii aluminiowej tak żeby zachodziły na siebie tworząc jedną dużą powierzchnię. Wzdłuż jednego dłuższego boku nałożyłam farsz i pomagając sobie folią zwinęłam delikatnie całość w roladę. Boki dokładnie zacisnęłam. Tak przygotowaną paczuszkę ułożyłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na godzinę. Po tym czasie bardzo delikatnie rozcięłam/rozerwałam folię z wierzchu żeby rolada lekko się przyrumieniła i zostawiłam ją w piecu jeszcze na jakieś 20 min.. Po wyjęciu z pieca a przed podaniem trzeba koniecznie odczekać jakieś 20 - 30 minut żeby całość odrobinę stężała i soki równomiernie się rozeszły. </p><p>5.Kroiłam w grube plastry, podałam ze świeżą sałatą.</p><p></p><p>PS1. Cały przepis, a zarazem tekst skopiowałem ze strony <a href="http://smacznapyza.blogspot.de/2011/11/rolada-z-indyka.html" target="_blank">http://smacznapyza.blogspot.de/2011/11/rolada-z-indyka.html</a> ,</p><p>dla tego tekst tak gramatycznie wygląda.</p><p>PS2. Autorka zapomniała dodać, że z mięsa trzeba pracowicie wydobywać drobne kostki i ścięgna.</p><p>PS3. Piekłem w temp 180 stopni przez 1,5 godziny, a po rozcięciu 40 minut. Po wyłączeniu pieca, mięso pozostawiłem w środku przez 40 minut. Kroiłem w plastry elektrycznym nożem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1620677, member: 140"] [SIZE=14][B]Rolada z indyka[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95993[/ATTACH] 2 filety z udźca indyka, razem jakieś 1,20 kg 6 łyżek oliwy sok i skórka z połowy cytryny 4 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku [U]Farsz[/U] 1 duży filet z piersi kurczaka (500g) 80 ml śmietanki kremówki 125 g mozarelli kilka suszonych pomidorów z oliwy ziołowej 2 łyżki tartej bułki 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1/2 strączka papryczki chili duża garść liści bazylii do smaku: sól morska prowansalska, pieprz kolorowy mielony 1.Filety z udźca indyka opłukałam i dobrze osuszyłam. Rozłożyłam na płasko, lekko rozklepałam tłuczkiem - części grubsze można przeciąć poziomo o rozłożyć tak żeby otrzymać płat mięsa. Nie martwcie się ew. dziurkami bo gdy mięso i farsz się zetną to będą właściwie niewidoczne. 2.Czosnek roztarłam z odrobiną soli, dodałam do oliwy. Dolałam sos sojowy, sok z cytryny i otartą skórkę, wymieszałam. Posmarowałam marynatą płaty mięsa z obu stron i odłożyłam do lodówki na kilka godzin. 3.Filet z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do malaksera razem z bułką tartą, śmietaną i czosnkiem, zmiksowałam na gładką masę. Dodałam zieleninę i posiekane chili, jeszcze chwilę miksowałam, ale tak żeby kawałeczki ziół były widoczne. Przełożyłam masę do miski, dodałam pokrojoną w drobną kostkę mozarellę, posiekane pomidory suszone i doprawiłam do smaku solą prowansalską oraz pieprzem. 4.Filety wyjęłam, ułożyłam na dużym arkuszu folii aluminiowej tak żeby zachodziły na siebie tworząc jedną dużą powierzchnię. Wzdłuż jednego dłuższego boku nałożyłam farsz i pomagając sobie folią zwinęłam delikatnie całość w roladę. Boki dokładnie zacisnęłam. Tak przygotowaną paczuszkę ułożyłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na godzinę. Po tym czasie bardzo delikatnie rozcięłam/rozerwałam folię z wierzchu żeby rolada lekko się przyrumieniła i zostawiłam ją w piecu jeszcze na jakieś 20 min.. Po wyjęciu z pieca a przed podaniem trzeba koniecznie odczekać jakieś 20 - 30 minut żeby całość odrobinę stężała i soki równomiernie się rozeszły. 5.Kroiłam w grube plastry, podałam ze świeżą sałatą. PS1. Cały przepis, a zarazem tekst skopiowałem ze strony [URL="http://smacznapyza.blogspot.de/2011/11/rolada-z-indyka.html"]http://smacznapyza.blogspot.de/2011/11/rolada-z-indyka.html[/URL] , dla tego tekst tak gramatycznie wygląda. PS2. Autorka zapomniała dodać, że z mięsa trzeba pracowicie wydobywać drobne kostki i ścięgna. PS3. Piekłem w temp 180 stopni przez 1,5 godziny, a po rozcięciu 40 minut. Po wyłączeniu pieca, mięso pozostawiłem w środku przez 40 minut. Kroiłem w plastry elektrycznym nożem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Rolada z indyka
Bottom