Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Rolada z łososiem (Alka)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 39286" data-attributes="member: 36"><p>Tę roladę robi się podobnie jak słodką. Piekę na blaszce ciasto cóś jak biszkopt. Ilość jaj w zależności od wielkości blaszki, ja na blaszkę 30 na 50 biorę 3 jaja (jak małe to 4). Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli, potem dosypuję pieprzu i ziół, dodaję do tego żółtka i po dwie łyżki mąki na jedno jajo (jedna łyżka krupczatki i jedna ziemniaczanej - ale kiedyś dawałam samą szymanowską i też było dopsze)Piecze się to w 180 st. C jakieś 10 minut - jak na wierzchu złociste to ani chybi upieczone. Po wyjęciu trzeba szybciutko zawinąć wew ściereczkę i poczekać aż ostygnie. Robię do tego taki krem z serków topionych śmietankowych (3 szt.) z dodatkiem niewielkiej ilości masełka i przyprawami i ziołami świeżymi typu koperek czy pietruszka. Jak ciasto gotowe to smaruję cieniutko kremikiem, na kremik plastry wędzonego łososia i na to jeszcze troszku kremiku i zwijam i do schłodzenia. Ciasto przed zawinięciem można odrobinkę nasączyć jakąś wódeczką stosowną (z wodą oczywiście). Wierzch roladki też można jakoś przyozdobić. Ja smaruję odrobinką tego kremu i obkładam paseczkami rybki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 39286, member: 36"] Tę roladę robi się podobnie jak słodką. Piekę na blaszce ciasto cóś jak biszkopt. Ilość jaj w zależności od wielkości blaszki, ja na blaszkę 30 na 50 biorę 3 jaja (jak małe to 4). Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli, potem dosypuję pieprzu i ziół, dodaję do tego żółtka i po dwie łyżki mąki na jedno jajo (jedna łyżka krupczatki i jedna ziemniaczanej - ale kiedyś dawałam samą szymanowską i też było dopsze)Piecze się to w 180 st. C jakieś 10 minut - jak na wierzchu złociste to ani chybi upieczone. Po wyjęciu trzeba szybciutko zawinąć wew ściereczkę i poczekać aż ostygnie. Robię do tego taki krem z serków topionych śmietankowych (3 szt.) z dodatkiem niewielkiej ilości masełka i przyprawami i ziołami świeżymi typu koperek czy pietruszka. Jak ciasto gotowe to smaruję cieniutko kremikiem, na kremik plastry wędzonego łososia i na to jeszcze troszku kremiku i zwijam i do schłodzenia. Ciasto przed zawinięciem można odrobinkę nasączyć jakąś wódeczką stosowną (z wodą oczywiście). Wierzch roladki też można jakoś przyozdobić. Ja smaruję odrobinką tego kremu i obkładam paseczkami rybki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Rolada z łososiem (Alka)*
Bottom