Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Rolada z piersi indyka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 137229" data-attributes="member: 12"><p>Rolada z piersi indyka</p><p></p><p>składniki</p><p>pierś indycza ok. 1 kg</p><p>5 dag salami w plasterkach</p><p>1 jajko</p><p>4 łyżki bułki tartej</p><p>4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki</p><p>sól, pieprz</p><p>przyprawa do indyka (gotowa mieszanka o składzie: tymianek, papryka, czosnek, pieprz, majeranek, rozmaryn) </p><p>olej</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Pierś umyć, osuszyć, przykryć folią spożywczą i rozbić na cienki płat. Zdjąć folię, natrzeć z obu stron przyprawą do indyka, przełożyć do salaterki, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.</p><p>Następny etap: mięso wyjąć z lodówki, rozłożyć na wysmarowanej lekko olejem folii aluminiowej, lekko posolić i popieprzyć.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.</p><p>Jajko wbić do miseczki, roztrzepać widelcem na jednolitą masę, lekko osolić. Dodać do jajka bułkę tartą i natkę pietruszki, wymieszać. Powstanie dość gęsta masa. Rozsmarować ją równomiernie na płacie mięsa. Następnie rozłożyć plasterki salami. Pomagając sobie folią zwinąć ciasną roladę, osznurować ją nicią, lekko z wierzchu posolić, zawinąć w folię, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub blaszce i piec 1 godzinę. Po tym czasie rozchylić folię (uwaga! gorące!!!) i włożyć jeszcze do pieca na 10-15 minut, żeby wierzch przyrumienił się. </p><p>Ostudzić, włożyć na parę godzin do lodówki. Po tym czasie będzie już łatwo kroić roladę w cienkie plastry (przed krojeniem usunąć nici).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 137229, member: 12"] Rolada z piersi indyka składniki pierś indycza ok. 1 kg 5 dag salami w plasterkach 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz przyprawa do indyka (gotowa mieszanka o składzie: tymianek, papryka, czosnek, pieprz, majeranek, rozmaryn) olej sposób przygotowania Pierś umyć, osuszyć, przykryć folią spożywczą i rozbić na cienki płat. Zdjąć folię, natrzeć z obu stron przyprawą do indyka, przełożyć do salaterki, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc. Następny etap: mięso wyjąć z lodówki, rozłożyć na wysmarowanej lekko olejem folii aluminiowej, lekko posolić i popieprzyć. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Jajko wbić do miseczki, roztrzepać widelcem na jednolitą masę, lekko osolić. Dodać do jajka bułkę tartą i natkę pietruszki, wymieszać. Powstanie dość gęsta masa. Rozsmarować ją równomiernie na płacie mięsa. Następnie rozłożyć plasterki salami. Pomagając sobie folią zwinąć ciasną roladę, osznurować ją nicią, lekko z wierzchu posolić, zawinąć w folię, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub blaszce i piec 1 godzinę. Po tym czasie rozchylić folię (uwaga! gorące!!!) i włożyć jeszcze do pieca na 10-15 minut, żeby wierzch przyrumienił się. Ostudzić, włożyć na parę godzin do lodówki. Po tym czasie będzie już łatwo kroić roladę w cienkie plastry (przed krojeniem usunąć nici). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Rolada z piersi indyka
Top
Bottom