- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszny, szybki i atrakcyjny sposób na mięso mielone. Na podstawie ( mojego ukochanego) czasopisma Tina Koch&Back-Ideen
na roladki:
0,5 kg mięsa mielonego ( moje wołowo-wieprzowe)
1 namoczona wcześniej bułka kajzerka
1 cebula
1 jajko
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i czarny pieprz do smaku
szynka w dużych plastrach
na sos:
6 pieczarek
250 ml wody
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
sól i czarny pieprz do smaku
+ olej i wykałaczki
Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso mielone wymieszać z cebulą, namoczoną bułką, jajkiem i koncentratem. Doprawić do smaku.
Z mięsa formować podłużne klopsiki, które następnie należy owinąć plastrem szynki. Roladki spinać wykałaczkami w celu zabezpieczenia przed rozwinięciem.
Roladki obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Zdjąć z patelni i usunąć wykałaczki.
Na niedużej ilości oleju podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. koncentrat rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki i przyprawy. Zrumienione pieczarki zalać sosem i gotować, aż sos zgęstnieje.
Podsmażone roladki zalać sosem i zapiekać 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

na roladki:
0,5 kg mięsa mielonego ( moje wołowo-wieprzowe)
1 namoczona wcześniej bułka kajzerka
1 cebula
1 jajko
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i czarny pieprz do smaku
szynka w dużych plastrach
na sos:
6 pieczarek
250 ml wody
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
sól i czarny pieprz do smaku
+ olej i wykałaczki
Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso mielone wymieszać z cebulą, namoczoną bułką, jajkiem i koncentratem. Doprawić do smaku.
Z mięsa formować podłużne klopsiki, które następnie należy owinąć plastrem szynki. Roladki spinać wykałaczkami w celu zabezpieczenia przed rozwinięciem.
Roladki obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Zdjąć z patelni i usunąć wykałaczki.
Na niedużej ilości oleju podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. koncentrat rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki i przyprawy. Zrumienione pieczarki zalać sosem i gotować, aż sos zgęstnieje.
Podsmażone roladki zalać sosem i zapiekać 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: