- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Rolady wołowe z chrzanem i buraczkami
4 rolady wołowe wyklepane na grubość 3-4 mm ( każda 150 g)
2 ugotowane buraki
3 szczypiorki
100 g chrzanu ( ze słoika)
sól i pieprz
1 pora
2 marchewki
1/4 selera
2 cebule
40 ml oleju i 1 łyżka masła
1 łyżka przecieru pomidorowego
250 ml białego wytrawnego wina
250 ml rosołu
250 ml śmietany
1 listek laurowy, 4 ziarnka pieprzu, skórka i cytryny.
1. Rolady lekko skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Buraczki kroimy w paseczki, a szczypiorek w cienkie krążki.
2. Mięso smarujemy chrzanem, obkładamy buraczkami i szczypiorkiem. Zwijamy rolady.
3. Marchew, pora,selera i cebulę kroimy w kostkę.
4. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, smażymy rolady. Kiedy dostaną złoty kolor dodajemy pokrojone warzywa, przecier pomidorowy, przyprawy, wino i rosół. Doprawiamy do smaku. Dusimy 2 godziny.
5. Rolady wyjmujemy, a powstały płyn odcedzamy na sitku, który następnie mieszamy ze śmietaną.
6. Podajemy np z szarymi kluskami https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37357 . Te z prawej strony .
Przepis pochodzi z książki Lafer - Die Kunst der einfachen Küche

4 rolady wołowe wyklepane na grubość 3-4 mm ( każda 150 g)
2 ugotowane buraki
3 szczypiorki
100 g chrzanu ( ze słoika)
sól i pieprz
1 pora
2 marchewki
1/4 selera
2 cebule
40 ml oleju i 1 łyżka masła
1 łyżka przecieru pomidorowego
250 ml białego wytrawnego wina
250 ml rosołu
250 ml śmietany
1 listek laurowy, 4 ziarnka pieprzu, skórka i cytryny.
1. Rolady lekko skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Buraczki kroimy w paseczki, a szczypiorek w cienkie krążki.
2. Mięso smarujemy chrzanem, obkładamy buraczkami i szczypiorkiem. Zwijamy rolady.
3. Marchew, pora,selera i cebulę kroimy w kostkę.
4. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, smażymy rolady. Kiedy dostaną złoty kolor dodajemy pokrojone warzywa, przecier pomidorowy, przyprawy, wino i rosół. Doprawiamy do smaku. Dusimy 2 godziny.
5. Rolady wyjmujemy, a powstały płyn odcedzamy na sitku, który następnie mieszamy ze śmietaną.
6. Podajemy np z szarymi kluskami https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37357 . Te z prawej strony .
Przepis pochodzi z książki Lafer - Die Kunst der einfachen Küche
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: