Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Rolady z rumsztyków na sposób rosyjski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 884518" data-attributes="member: 10341"><p>Zaczęło się od znalezienia przez moją przyjaciółkę na jej działce i w lesie Kampinoskim trochę prawdziwków oraz jednego kożlarza. Ja na grzybach nie znam się zupełnie i od razu chciałam je wszystkie wyrzucić, ale starsze panie zaprotestowały. Za mało tego było na uduszenie dla czterech osób, więc zobowiązały mnie do zrobienia z tego &quot;czegoś&quot;, co starczyłoby dla wszystkich. Na działce nie dało się tego zrobić, więc kolejne spotkanie u mnie - i to szybko. Przewertowałam trochę przepisów i wybór padł na ten z miesięcznika Ty i Ja. Tu chciałam zwrócić uwagę, żeby wybierać raczej mięso rumsztykowe, bo nie dusi się tak długo jak udziec. Ja kupuję w prywatnym sklepiku, gdzie w większego kawałka ukrojono mi 4 spore rumsztyki. Można też dostać paczkowane rumsztyki w supermarketach.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>4 spore rumsztyki</p><p>sól, pieprz, trochę soku w cytryny</p><p>1 srednia cebula</p><p>masło</p><p>20 dkg grzybów borowików (prawdziwków)</p><p>5 dkg utartego chleba razowego</p><p>po 2 łyżki najdrobniej posiekanej natki i koperku</p><p>rosół z kostki (brałam drobiowy)</p><p>2 łyżki kwaśnej śmietany</p><p>tłuszcz do smażenia (wzięłam pół na pół olej z masłem)</p><p></p><p>Rumsztyki pobijamy lekko tłuczkiem, żeby były większe, bardziej kruche, ale nie dziurawe. Skrapiamy je sokiem z cytryny, solimy i oprószamy pieprzem.</p><p>Cebulę drobno siekamy, i dusimy w 3 dkg masła, aż stanie się szklista. Dodajemy drobno posiekane grzyby i bez przykrycia dusimy dalsze 10 minut. Wówczas dodajemy chleb, natkę i koperek oraz tyle bulionu, by powstała gęsta masa. Masą chlebowo-grzybową smarujemy rumsztyki, zakładamy trochę brzegi, żeby nadzienie nie &quot;uciekło&quot;w czasie duszenia, zwijamy w roladki i obwiązujemy bawełnianą kuchenną nicią. </p><p>Tak spreparowane rolady obsmażamy na rumiano w oleju z masłem, po czym dusimy do miękkości, podlewając od czasu do czasu trochę rosołu. Sos powstały w czasie duszenia podprawiamy śmietaną i rolady podajemy do stołu. </p><p>Pan Vitry preferuje do nich ryż wypieczony na sypko, a ja wolę z ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub, jeszcze o tej porze, małosolnymi.</p><p>Nie próbowałam, ale przyszło mi teraz na myśl, że do masy grzybowej oprócz rosołu można by dodać 1- 2 łyżki bulionu grzybowego. Smak byłby bardziej wyrazisty. Zrobię tak następnym razem. Aha, grzyby okazały się dobre - przeżyłyśmy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 884518, member: 10341"] Zaczęło się od znalezienia przez moją przyjaciółkę na jej działce i w lesie Kampinoskim trochę prawdziwków oraz jednego kożlarza. Ja na grzybach nie znam się zupełnie i od razu chciałam je wszystkie wyrzucić, ale starsze panie zaprotestowały. Za mało tego było na uduszenie dla czterech osób, więc zobowiązały mnie do zrobienia z tego "czegoś", co starczyłoby dla wszystkich. Na działce nie dało się tego zrobić, więc kolejne spotkanie u mnie - i to szybko. Przewertowałam trochę przepisów i wybór padł na ten z miesięcznika Ty i Ja. Tu chciałam zwrócić uwagę, żeby wybierać raczej mięso rumsztykowe, bo nie dusi się tak długo jak udziec. Ja kupuję w prywatnym sklepiku, gdzie w większego kawałka ukrojono mi 4 spore rumsztyki. Można też dostać paczkowane rumsztyki w supermarketach. [B]Składniki[/B] 4 spore rumsztyki sól, pieprz, trochę soku w cytryny 1 srednia cebula masło 20 dkg grzybów borowików (prawdziwków) 5 dkg utartego chleba razowego po 2 łyżki najdrobniej posiekanej natki i koperku rosół z kostki (brałam drobiowy) 2 łyżki kwaśnej śmietany tłuszcz do smażenia (wzięłam pół na pół olej z masłem) Rumsztyki pobijamy lekko tłuczkiem, żeby były większe, bardziej kruche, ale nie dziurawe. Skrapiamy je sokiem z cytryny, solimy i oprószamy pieprzem. Cebulę drobno siekamy, i dusimy w 3 dkg masła, aż stanie się szklista. Dodajemy drobno posiekane grzyby i bez przykrycia dusimy dalsze 10 minut. Wówczas dodajemy chleb, natkę i koperek oraz tyle bulionu, by powstała gęsta masa. Masą chlebowo-grzybową smarujemy rumsztyki, zakładamy trochę brzegi, żeby nadzienie nie "uciekło"w czasie duszenia, zwijamy w roladki i obwiązujemy bawełnianą kuchenną nicią. Tak spreparowane rolady obsmażamy na rumiano w oleju z masłem, po czym dusimy do miękkości, podlewając od czasu do czasu trochę rosołu. Sos powstały w czasie duszenia podprawiamy śmietaną i rolady podajemy do stołu. Pan Vitry preferuje do nich ryż wypieczony na sypko, a ja wolę z ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub, jeszcze o tej porze, małosolnymi. Nie próbowałam, ale przyszło mi teraz na myśl, że do masy grzybowej oprócz rosołu można by dodać 1- 2 łyżki bulionu grzybowego. Smak byłby bardziej wyrazisty. Zrobię tak następnym razem. Aha, grzyby okazały się dobre - przeżyłyśmy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Rolady z rumsztyków na sposób rosyjski*
Bottom