Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 573419" data-attributes="member: 956"><p>Garnek moczę około 20 minut (górę i dół), wycieram z grubsza papierowym ręcznikiem, natłuszczam, wysypuję otrębami żytnimi, wkładam uformowany bochenek, zamykam, wkładam w dużą torebkę foliową i czekam, żeby wyrósł. Nie czekam nigdy, żeby wyrósł całkiem, bo wg mnie on jeszcze rośnie w trakcie nagrzewania piekarnika już z chlebem w środku. Potem do zimnego pieca, nastawiam temperaturę 230*C, jak piec osiągnie taką temeraturę ustawiam czas pieczenia (przeważnie jest to około 30-35 minut), jeszcze trochę piekę chleb w zamkniętym garnku, potem zdejmuję pokrywę i do końca piekę bez przykrycia. Jeśli smaruję wodą w tracie pieczenia to gorącą, bo boję się zimną, żeby nie pękł mi garnek, jak pryśnie na niego zimna woda. Po upływie zadanego czasu, sprawdzam, t.zn. wyjmuję chleb, pukam w dno. Jeśli wydaje głuchy odgłos to kładę go na kratkę i studzę. Czasami wkładam jeszcze na kilka minut bez garnka jak chcę mieć twardszą skórkę.</p><p></p><p>Uff, chyba jasno opisałam jak ja robię. Podkreślam <strong>ja</strong>. Wiem, że dziewczyny pieką też cały czas w zamkniętym garnku, ale ja mam taki sposób jak opisałam.</p><p>Powodzenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 573419, member: 956"] Garnek moczę około 20 minut (górę i dół), wycieram z grubsza papierowym ręcznikiem, natłuszczam, wysypuję otrębami żytnimi, wkładam uformowany bochenek, zamykam, wkładam w dużą torebkę foliową i czekam, żeby wyrósł. Nie czekam nigdy, żeby wyrósł całkiem, bo wg mnie on jeszcze rośnie w trakcie nagrzewania piekarnika już z chlebem w środku. Potem do zimnego pieca, nastawiam temperaturę 230*C, jak piec osiągnie taką temeraturę ustawiam czas pieczenia (przeważnie jest to około 30-35 minut), jeszcze trochę piekę chleb w zamkniętym garnku, potem zdejmuję pokrywę i do końca piekę bez przykrycia. Jeśli smaruję wodą w tracie pieczenia to gorącą, bo boję się zimną, żeby nie pękł mi garnek, jak pryśnie na niego zimna woda. Po upływie zadanego czasu, sprawdzam, t.zn. wyjmuję chleb, pukam w dno. Jeśli wydaje głuchy odgłos to kładę go na kratkę i studzę. Czasami wkładam jeszcze na kilka minut bez garnka jak chcę mieć twardszą skórkę. Uff, chyba jasno opisałam jak ja robię. Podkreślam [B]ja[/B]. Wiem, że dziewczyny pieką też cały czas w zamkniętym garnku, ale ja mam taki sposób jak opisałam. Powodzenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania
Top
Bottom