Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Rosół po orleańsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 1492600" data-attributes="member: 5092"><p><strong>Rosół po orleańsku</strong></p><p></p><p>Przepis podaję wiernie za Autorką</p><p></p><p>Ugotować mocny rosół wołowy, jak zwykle, oddzielnie zaś zrobić farsz z drobiu surowego w następujący sposób:</p><p>Obrany z kostek drób usiekać na maść, wziąć łyżkę masła rakowego (z tym gorzej ale można dać zwykłe), rozgrzać, włożyć w to posiekaną masę, poddusić z pół godziny, dołożyć rozmoczonej bułki niewiele, mniej więcej trzecią część ilości drobiu. </p><p>Posolić, dodać odrobinę muszkatołowej gałki, a w końcu na pół funta tej masy która na 6 osób wystarcza, wbić 2 żółtka.</p><p>Z tej masy zrobić na stolnicy 24 podłużne kluseczki, które ugotować na gorącej wodzie i łyżką durszlakową wybierając, włożyć w wazę, gdzie oprócz tego włożyć 2 lub 3 łyżki młodego zielonego groszku, odgotowanego na gorącej solonej wodzie i tyleż ryżu , wyprażonego z masłem tak, aby każde ziarnko było oddzielnie. </p><p>Zalać rosołem gorącym i podać.</p><p></p><p>1.masło oczywiście zwykłe</p><p>2.kluski robię w misce i formuje oraz gotuję tak, jak każde kładzione</p><p>3.groszek jak najbardziej mrożony z Lidla sie nadaje</p><p>4.mięsa drobiowego na pulpeciki nie trzeba wcale aż tak dużo! Ja robię z 25 dkg na 4 osoby. I dodaje często do nich drobniutko posiekaną zieleninę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 1492600, member: 5092"] [B]Rosół po orleańsku[/B] Przepis podaję wiernie za Autorką Ugotować mocny rosół wołowy, jak zwykle, oddzielnie zaś zrobić farsz z drobiu surowego w następujący sposób: Obrany z kostek drób usiekać na maść, wziąć łyżkę masła rakowego (z tym gorzej ale można dać zwykłe), rozgrzać, włożyć w to posiekaną masę, poddusić z pół godziny, dołożyć rozmoczonej bułki niewiele, mniej więcej trzecią część ilości drobiu. Posolić, dodać odrobinę muszkatołowej gałki, a w końcu na pół funta tej masy która na 6 osób wystarcza, wbić 2 żółtka. Z tej masy zrobić na stolnicy 24 podłużne kluseczki, które ugotować na gorącej wodzie i łyżką durszlakową wybierając, włożyć w wazę, gdzie oprócz tego włożyć 2 lub 3 łyżki młodego zielonego groszku, odgotowanego na gorącej solonej wodzie i tyleż ryżu , wyprażonego z masłem tak, aby każde ziarnko było oddzielnie. Zalać rosołem gorącym i podać. 1.masło oczywiście zwykłe 2.kluski robię w misce i formuje oraz gotuję tak, jak każde kładzione 3.groszek jak najbardziej mrożony z Lidla sie nadaje 4.mięsa drobiowego na pulpeciki nie trzeba wcale aż tak dużo! Ja robię z 25 dkg na 4 osoby. I dodaje często do nich drobniutko posiekaną zieleninę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Rosół po orleańsku
Bottom