- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Regenerujący rosół
czyli zupa na rosole z kurczakiem,żółtkiem i sokiem z cytryny
*65 dkg filetu z kurczaka (dałam dużą ćwiartkę)
*30 g mąki
*sok z 1 cytryny (dałam znacznie mniej)
*30 g masła
*1 łyżka Vegety
*1 żółtko
*1,5 l wody
natka pietruszki,marchew z rosołu
-Kurczaka pokroić w kostkę,zalać wodą,dodać Vegetę i ugotować.
-W miseczce wymieszać żółtko,mąkę,sok z cytryny i 6 łyżek rosołu.
-Wlewać do gotującej się zupy cały czas mieszając,aby uniknąć grudek.
-Na koniec dodać masło i gotować jeszcze z 10 minut na minimalnym ogniu.
Na talerzu posypać natką i pokrojoną marchewką.
Ja ugotowałam najpierw rosół,wyjęłam warzywa i kurczaka,obrałam go z kości i skóry,pokroiłam i włożyłam do rosołu.
Potem robiłam tak jak w przepisie,tylko soku dałam z 3/4 cytryny.
czyli zupa na rosole z kurczakiem,żółtkiem i sokiem z cytryny

*65 dkg filetu z kurczaka (dałam dużą ćwiartkę)
*30 g mąki
*sok z 1 cytryny (dałam znacznie mniej)
*30 g masła
*1 łyżka Vegety
*1 żółtko
*1,5 l wody
natka pietruszki,marchew z rosołu
-Kurczaka pokroić w kostkę,zalać wodą,dodać Vegetę i ugotować.
-W miseczce wymieszać żółtko,mąkę,sok z cytryny i 6 łyżek rosołu.
-Wlewać do gotującej się zupy cały czas mieszając,aby uniknąć grudek.
-Na koniec dodać masło i gotować jeszcze z 10 minut na minimalnym ogniu.
Na talerzu posypać natką i pokrojoną marchewką.
Ja ugotowałam najpierw rosół,wyjęłam warzywa i kurczaka,obrałam go z kości i skóry,pokroiłam i włożyłam do rosołu.
Potem robiłam tak jak w przepisie,tylko soku dałam z 3/4 cytryny.