Rosół z kury

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Rosół z kury

1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
2 gałązki zielonego selera
1/2 cebuli posiekana natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, Chwilę pogotować. Zeszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałazki selera (nie gotować)

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Często spotyka się w przepisach dodatek kapusty do rosołu, myslę, że to sprawa tradycji regionalnych. Cebula przypieczona - absolutnie tak!
Natomiast mnie wyszkolono tak, że mięso na rosół wrzuca się do zimnej wody, doprowadza do wrzenia i dopiero potem zmniejsza się płomień do minimum; ta metoda pozwala na uzyskanie pełnego smaku rosołu; w rosole ważniejszy jest smak płynu niż mięsa. To mięso ma oddać swój smak płynowi.

Dynka

Member
Wrz 18, 2004
2,917
0
0
Ja daję bardzo dużo włoszczyzny . wiosną , właściwie latem gdy jst ona młoda to taki zapach że uf, a rosołek zielonkawy wychodzi. I z lanymi kluseczkami wyśmienity . Tylko do kluseczek z żółtek i mąki dodaję natkę posiekaną troszkę inaczej to wygląda i smakuje wybornie.
[/list]

marinik

Member
Wrz 20, 2004
56
0
0
u mnie sie dodaje kapuste (wloska- kawalek) a do gotowania jeszcze suszonego borowika.
a na talerz- oprocz makaronu (wlasnego gniecenia KONIECZNIE) jeszcze pare ziaren ugotowanego JASIA.
i natke pietruszki
a sam rosol - to z kury i z dodatkowego kawalka wolowiny.

kido

Member
Wrz 17, 2004
363
0
0
Do rosołu lubczyk obowiązkowo bez niego rosół nie ma "smaku"

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Kido, z tym lubczykiem to bym uważał, szczególnie gdy plan potomstwa już wykonany
Bahus

kido

Member
Wrz 17, 2004
363
0
0
Bahus spokojnie należy stosować niwelatory w postaci cebuli i czosnku :mrgreen:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Do rosołu lubczyk obowiązkowo bez niego rosół nie ma "smaku"
Już kiedyś o tym pisałam, ale powtórzę, bo nie mogę przejść obok nie wyraziwszy swego zdania, że nie znoszę w rosole zapachu lubczyku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Tfu!!!
U mnie rosół, jak u marinika z dodatkiem wołowiny i jak u Jotki na zimną wodę mięso wrzucamy!! na wrzątek tylko wtedy gdy chcemy mieć "sztukę mięsa" pyszną a nie pyszny rosół.

kido

Member
Wrz 17, 2004
363
0
0
A ja lubczyk uwielbiam wąchać :mrgreen:

rataj

Member
Lis 4, 2004
197
0
0
LUBCZYK!!!LUBCZYK!!!LUBCZYK!!!LUBCZYK!!!LUBCZYK!!!LUBCZYK!!!

Ja dodaje jeszcze 1 listeklaurowy,1 ziele ang., troszkę kurkumy dla koloru, 1 ząbek czosnku,pieprz czarny i ziołowy.
Pod koniec gotowania dodaje zielone "zielsko"-pietruszka,seler,por,LUBCZYK. Pogotuje chwilke i przecedzam. Mięsko na bok a warzywa w drobną kosteczkę i siup do rosołu. Przed podaniem szczypta zielonej pietruszki do talerza.Uważam też, że rosół czym dłużej gotowany tym lepszy.Podobno po 3 godzinach gotowania nabiera zdrowotnych właściwości.
:cheers: :mrgreen: :cheers: :mrgreen: :cheers: :dump:

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
U mnie bez lubczyku i bez ziela ang.... a co robicie z warzywkami z rosołu, które (u mnie) nie są jedzone (bo nie wszyscy je lubią)?
Czasami poprostu robię sałatkę, dokładając jakieś inne składniki.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Do gotującej się wody wrzucam oprócz warzyw i kurzycy związany w supeł pęczek natki pietruszki, którą wyjmuję pod koniec gotowania i wyrzucam
icon_razz.gif

ewa1975

Member
Sie 5, 2005
169
0
0
Bardzo lubię rosół, to moja ulubiona zupa. Zupę taką, z kurakiem biegającym luźno po polu jadłam ostatnio bardzo dawno... to smaki z mego dzieciństwa jak jeździłam na wakacje na wieś...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy