ROSÓŁ Z RYŻOWYM "RAFFAELLO"
PROSTOTA I ELEGANCJA tak można w dwóch słowach ująć to danie. Niby nic nadzwyczajnego, mięso i ryż, a dzięki takiej formie podania zwykłe pulpeciki mięsne awansują do rangi „dania ekskluzywnego”.
Przepis wypatrzyłam na blogu Spoonfull i od razu wypróbowałam. Trudno było mi uwierzyć, że takie cudeńka robi się w tak prosty sposób… Sprawdziłam i potwierdzam, że to jednak prawda!
Musimy się tylko zaopatrzyć w parowar lub inne naczynie do gotowania na parze.
Składniki: (na 40-50 sztuk pulpecików)
½ kg mielonego mięsa z indyka
1 roztrzepane jajko
1 cebula dymka – drobno posiekana
1 łyżka tartego parmezanu
Sól i pieprz do smaku
1 szklanka ryżu długoziarnistego
Wykonanie:
Ryż moczyć w wodzie przez około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie odcedzić i wysypać na duży płaski talerz.
Mięso wymieszać z posiekaną dymką, utartym parmezanem oraz roztrzepanym jajkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Mokrymi dłońmi formować z masy mięsnej kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczać dokładnie w ryżu i układać w naczyniu do gotowania na parze (wyłożonym uprzednio gazą!).
Gotować na parze przez 20-25 minut. W tym czasie ryż napęcznieje i nasze mięsne kulki będą wyglądały jak czekoladki Raffaello lub małe, białe jeżyki.
Tak przygotowane pulpeciki smakują wspaniale zarówno z rosołem jak i z zupą pomidorową.
Smacznego!
PROSTOTA I ELEGANCJA tak można w dwóch słowach ująć to danie. Niby nic nadzwyczajnego, mięso i ryż, a dzięki takiej formie podania zwykłe pulpeciki mięsne awansują do rangi „dania ekskluzywnego”.

Przepis wypatrzyłam na blogu Spoonfull i od razu wypróbowałam. Trudno było mi uwierzyć, że takie cudeńka robi się w tak prosty sposób… Sprawdziłam i potwierdzam, że to jednak prawda!
Musimy się tylko zaopatrzyć w parowar lub inne naczynie do gotowania na parze.


Składniki: (na 40-50 sztuk pulpecików)
½ kg mielonego mięsa z indyka
1 roztrzepane jajko
1 cebula dymka – drobno posiekana
1 łyżka tartego parmezanu
Sól i pieprz do smaku
1 szklanka ryżu długoziarnistego
Wykonanie:
Ryż moczyć w wodzie przez około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie odcedzić i wysypać na duży płaski talerz.
Mięso wymieszać z posiekaną dymką, utartym parmezanem oraz roztrzepanym jajkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Mokrymi dłońmi formować z masy mięsnej kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczać dokładnie w ryżu i układać w naczyniu do gotowania na parze (wyłożonym uprzednio gazą!).
Gotować na parze przez 20-25 minut. W tym czasie ryż napęcznieje i nasze mięsne kulki będą wyglądały jak czekoladki Raffaello lub małe, białe jeżyki.
Tak przygotowane pulpeciki smakują wspaniale zarówno z rosołem jak i z zupą pomidorową.
Smacznego!
