Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Rosół z zielonym groszkiem i ryżem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1128654" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Rosół z zielonym groszkiem i ryżem</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - M. Iwaszkiewicz, S.Włodek Kuchnia włoska KAW 1978</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 1/2 l rosołu</p><p>400 g ryżu</p><p>1 duża cebula</p><p>1 kg zielonego groszku</p><p>po 2 łyżki oliwy i masła</p><p>1 łyżka usiekanej mięty</p><p>tarty twardy ser typu grana padano czy parmezan</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>W rondlu przesmażyć na oliwie z masłem drobno posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, dodać ryż i stale mieszając pogotować ok. 5 minut. Następnie dodać zielony groszek, a gdy wszystko przejdzie tłuszczem, zalać gorącym rosołem, przykryć i gotować jeszcze ok. 20 minut, aż ryż zmięknie. Doprawić miętą, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać tartym serem.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Zadziwiająco pyszna, choć bardzo prosta zupa. Zwykle gotuję krócej, niż 20 minut, by nie rozgotować ryżu i groszku.</p><p>Proporcje też dobieram na oko, żeby nie była za gęsta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1128654, member: 1024"] [B]Rosół z zielonym groszkiem i ryżem[/B] Źródło przepisu - M. Iwaszkiewicz, S.Włodek Kuchnia włoska KAW 1978 [B]Składniki:[/B] 1 1/2 l rosołu 400 g ryżu 1 duża cebula 1 kg zielonego groszku po 2 łyżki oliwy i masła 1 łyżka usiekanej mięty tarty twardy ser typu grana padano czy parmezan sól, pieprz [B]Wykonanie:[/B] W rondlu przesmażyć na oliwie z masłem drobno posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, dodać ryż i stale mieszając pogotować ok. 5 minut. Następnie dodać zielony groszek, a gdy wszystko przejdzie tłuszczem, zalać gorącym rosołem, przykryć i gotować jeszcze ok. 20 minut, aż ryż zmięknie. Doprawić miętą, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać tartym serem. [B]Moje uwagi:[/B] Zadziwiająco pyszna, choć bardzo prosta zupa. Zwykle gotuję krócej, niż 20 minut, by nie rozgotować ryżu i groszku. Proporcje też dobieram na oko, żeby nie była za gęsta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Rosół z zielonym groszkiem i ryżem
Top
Bottom