Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Rosti
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 878759" data-attributes="member: 10341"><p>Dostałam malutką książeczkę, broszurkę właściwie, o potrawach z ziemniaków. Pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego. Wśród licznych przepisów moją uwagę zwrócił właśnie ten, bo nazwa jakby znajoma, tyle że szwajcarskie &quot;rösti&quot; są robione z gotowanych ziemniaków w formie dużego placka na całą patelnię. A tu placuszki z surowych ziemniaków, nawet bez jajek. Postanowiłam zrobić je na dzisiejszy obiad. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>8 dużych ziemniaków </p><p>15 dkg dość chudego surowego boczku w cienkich plasterkach (bez skórki)</p><p>cebula</p><p>pęczek szczypiorku (w przepisie jest - duży, ja brałam standardowy)</p><p>sól, pieprz</p><p>tłuszcz do smażenia (wzięłam mieszankę oleju z masłem, chociaż może być dowolny tłuszcz)</p><p></p><p>Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. Gdy puszczą sok, odsączamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojony w krotkie cienkie paseczki boczek i posiekany szczypiorek. Starannie mieszamy i dodajemy do smaku pieprz i sól, pamiętając, że już były solone. Nabieramy łyżką porcje masy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz, rozpłaszczamy łopatką i smażymy na rumiano z obu stron. Podaje się tak jak placki ziemniaczane. Są wyśmienite, chrupiące i bardzo smaczne. Mało pracy, a efekt znakomity.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 878759, member: 10341"] Dostałam malutką książeczkę, broszurkę właściwie, o potrawach z ziemniaków. Pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego. Wśród licznych przepisów moją uwagę zwrócił właśnie ten, bo nazwa jakby znajoma, tyle że szwajcarskie "rösti" są robione z gotowanych ziemniaków w formie dużego placka na całą patelnię. A tu placuszki z surowych ziemniaków, nawet bez jajek. Postanowiłam zrobić je na dzisiejszy obiad. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 8 dużych ziemniaków 15 dkg dość chudego surowego boczku w cienkich plasterkach (bez skórki) cebula pęczek szczypiorku (w przepisie jest - duży, ja brałam standardowy) sól, pieprz tłuszcz do smażenia (wzięłam mieszankę oleju z masłem, chociaż może być dowolny tłuszcz) Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. Gdy puszczą sok, odsączamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojony w krotkie cienkie paseczki boczek i posiekany szczypiorek. Starannie mieszamy i dodajemy do smaku pieprz i sól, pamiętając, że już były solone. Nabieramy łyżką porcje masy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz, rozpłaszczamy łopatką i smażymy na rumiano z obu stron. Podaje się tak jak placki ziemniaczane. Są wyśmienite, chrupiące i bardzo smaczne. Mało pracy, a efekt znakomity. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Rosti
Top
Bottom