Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Rosyjski chleb 100% żytni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 944894" data-attributes="member: 12156"><p>Bardzo smaczny chleb, wbrew pozorom o dość delikatnym smaku, niekwaśny, uniwersalny.</p><p></p><p>Opierałam się na <a href="http://kare-l.livejournal.com/34856.html" target="_blank">tym przepisie</a>, zamieniłam jednak drożdże na żytni zakwas.</p><p></p><p>Proporcje na niewielki bochenek (forma 25x11 cm)</p><p></p><p>Zaczyn</p><p>* 1 łyżka zakwasu żytniego</p><p>* 80g mąki żytniej razowej</p><p>* 120g wody</p><p></p><p>Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin</p><p></p><p>Ciasto chlebowe</p><p>* cały zaczyn 200g</p><p>* 250g wody</p><p>* 320g mąki żytniej typ 720</p><p>* 80g mąki żytniej razowej</p><p></p><p>W misce rozmieszać zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Ciasto będzie kleiste i dość gęste.</p><p>Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi foremki, wyrównać wierzch, lekko nasmarować oliwą, przykryć natłuszczoną folią.</p><p>Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (chleb wypełni całą formę).</p><p>Piec 20 minut w temp. 230 stopni, następnie 40 minut w temp. 180 stopni.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]49614[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 944894, member: 12156"] Bardzo smaczny chleb, wbrew pozorom o dość delikatnym smaku, niekwaśny, uniwersalny. Opierałam się na [URL="http://kare-l.livejournal.com/34856.html"]tym przepisie[/URL], zamieniłam jednak drożdże na żytni zakwas. Proporcje na niewielki bochenek (forma 25x11 cm) Zaczyn * 1 łyżka zakwasu żytniego * 80g mąki żytniej razowej * 120g wody Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin Ciasto chlebowe * cały zaczyn 200g * 250g wody * 320g mąki żytniej typ 720 * 80g mąki żytniej razowej W misce rozmieszać zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Ciasto będzie kleiste i dość gęste. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi foremki, wyrównać wierzch, lekko nasmarować oliwą, przykryć natłuszczoną folią. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (chleb wypełni całą formę). Piec 20 minut w temp. 230 stopni, następnie 40 minut w temp. 180 stopni. [ATTACH=full]49614[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Rosyjski chleb 100% żytni
Top
Bottom