Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Rosyjski sos południowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1403876" data-attributes="member: 2354"><p>Dziekuje bardzo Mala Mi za Twoj post. Tak na marginesie chcialabym dodac, ze jest tu na forum kilka osob (jakies 7-8), ktorych wszystkie przepisy zawsze czytuje (do nich nalezy Mala MI), a innych czytam tylko z zainteresowaniem tematu.</p><p>Gwoli scislosci wcale nie kopalam latami po ten przepis, tylko ostatnio ktos go wyciagnal i tam rowniez byl odnosnik do sosu. Wystarczylo sprawdzic zrodlo i juz.</p><p></p><p>Nie mialam pojecia, ze to jest kotlet rosyjski, a nie, ze chodzi o dodanie piany zamiast calego jajka, bo to nie jest roznica w skladniku, tylko w technice kulinarnej. Ja piany nie ubijam, choc przyznam, ze wplywa to korzystnie na danie danie (mam inny sposob), ale wiem, ze inni ubijaja i biorac pod uwage inne skladniki - to jak napisalam, tak sie robi kotlety w Polsce od dawna. Dlaczego kotlet ma byc rosyjski? Polska graniczy z Rosja i wiele dan, szczegolnie na wschodzie Polski jest takich samych lub podobnych jak w Rosji.</p><p>W mojej rodzinie robilo sie czesto pierogi z ziemniakami i twarogiem, a dopiero w czasach komunistycznych dowiedzialam sie, ze to pierogi ruskie, co mnie bardzo zdumialo. A owszem, takie pierogi robilo sie i w Rosjii i w Polsce, a nazwa powstala w czasach komunizmu dla podlizania sie. Jesli chodzi o scislosc, to tak naprawde niewiadomo, kto wymyslil te pierogi, gdzies mi sie obilo o uszy, ze pierogi jak i makaron wymyslili Chinczycy.</p><p>Nie wiem z jakiego zrodla czerpala blogerka, ale jej sie nie dziwie, bo nie dokladnie wie o czym pisze.</p><p></p><p>Shinju - co to jest rosol &quot;kazdy wie&quot;. Pochodzi ze staropolskiej kuchni (Cwieczakiewiczowa i inne) ale rosol to w zasadzie miaszanina mies. Czy ja robie wlasciwy rosol? No niebardzo, bo procz kurczaka (a powinna byc kura) nie dodaje innych mies, ale czesci kurczaka - piers/udka maja jednak inny smak. Biorac pod uwage np. same udka/dolne cwiartki, to wybacz, ale nie moge sie zgodzic, ze to jest rosol. Mozna sobie nazwac jak sie chce, ale to jest zupa na kurczaku, a nie rosol i dodatki wazywne i smakowe tez moga byc rozne.</p><p>Ser topiony pamietam z dziecinstwa - tak robiono w mojej rodzinie. Stawialo sie SWIEZY twarog do zgliwienia bez uzycia sody, potem sie smazylo z dodatkiem jajka, masla i kminku. Podkreslam, ze ser topiony powstaje ze swiezego postawionego na zgliwienie, bo ktos mi to napisal, ze ma byc swiezy, a o czym ja pisalam i poco dodaje sie sode - zeby szybciej zgliwial zamiast stac kilka dni. Ale juz nie chcialam dalej tego ciagnac.</p><p>Czy to byly pouczenia? Przykro mi, ze tak to odebralas, to byly wyjasnienia i moje osobiste zdanie na podstawie tego, co pamietam z dziecinstwa. Czy moje doswiadczenia kulinarne nie moga byc troche inne i czy nie mam prawa tego napisac? W koncu mozna sobie robic jak kto chce, ale czemu brac za zle, gdy ktos ma inne zdanie?</p><p>Nota bene pisalam tez inne posty, nie tylko na tematy kulinarne, tam nie bylo kontrowersji.</p><p></p><p>Ker, trafilas w sedno. Nie tylko niektorzy stusuja pretensjonalne niczym nie usprawiedliwione nazwy (no chyba, zeby zwrocic na siebie uwage), ale zdarzaja sie kardynalne rzeczowe pomylki w przepisach kopiowanych z roznych zrodel.</p><p>Tytul sosu jako &quot;poludniowy&quot; najprawdopodobniej pochodzi z pomylki przy tlumaczeniu i nieznajomosci danego jezyka, ale cilantro we wlasciwej Rosji (procz azjatyckich stanow) nie jest uzywane i gdyby to zostalo opuszczone w przepisie, to byloby w porzadku. Podobnie Hindusi nie uzywaja smietany, wylacznie jogurt do potraw jak i do salat (raita), co do maki tez raczej nie, ale nie mam pewnosci, jednak mleko kokosowe stosuja powszechnie, tez w daniach z kurczakiem.</p><p>Jeszcze jedno - Hindusi nie uzywaja zadnych sztucznych przypraw typu Vegeta czy Kucharek, uzywaja wylacznie mieszanki naturalnych skladnikow pod nazwa Masala i inne, a jest ich niezliczona ilosc i te mieszanki robia codziennie swieze sami, a te kupne, choc dla laikow sa swietne, to tylko dla nich dla lajkow, to biznes. </p><p></p><p>O kardynalnych rzeczowych pomylkach roznego rodzaju w przepisach.</p><p>Poszlam dalej i nie tylko sprawdzilam kilka przepisow z blogu z tej &quot;miedzynarodowej&quot; strony kulinarnej, ale tez poczytalam sobie fakty i teraz widze, skad sie biora bledy na takich blogach. Zeby nie nudzic dalej, podam za przyklad dzial kuchni polskiej, gdzie sa przepisy z kuchni amerykanskiej i innych, tez orientalnej nie majacych nic wspolnego z kuchnia polska. Na 13 potraw moze 1 lub 2 sa podobne do polskich. Kto widzial w kuchni polskiej np. &quot;marynowane jajka&quot;? Autorzy napracowali sie nad ta strona, ale bledow jest mnostwo, lacznie z geograficznymi. MOIM ZDANIEM nie jest to pewne zrodlo kulinarne.</p><p>Kazdy wladajacy j. ang. moze sobie to poczytac.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1403876, member: 2354"] Dziekuje bardzo Mala Mi za Twoj post. Tak na marginesie chcialabym dodac, ze jest tu na forum kilka osob (jakies 7-8), ktorych wszystkie przepisy zawsze czytuje (do nich nalezy Mala MI), a innych czytam tylko z zainteresowaniem tematu. Gwoli scislosci wcale nie kopalam latami po ten przepis, tylko ostatnio ktos go wyciagnal i tam rowniez byl odnosnik do sosu. Wystarczylo sprawdzic zrodlo i juz. Nie mialam pojecia, ze to jest kotlet rosyjski, a nie, ze chodzi o dodanie piany zamiast calego jajka, bo to nie jest roznica w skladniku, tylko w technice kulinarnej. Ja piany nie ubijam, choc przyznam, ze wplywa to korzystnie na danie danie (mam inny sposob), ale wiem, ze inni ubijaja i biorac pod uwage inne skladniki - to jak napisalam, tak sie robi kotlety w Polsce od dawna. Dlaczego kotlet ma byc rosyjski? Polska graniczy z Rosja i wiele dan, szczegolnie na wschodzie Polski jest takich samych lub podobnych jak w Rosji. W mojej rodzinie robilo sie czesto pierogi z ziemniakami i twarogiem, a dopiero w czasach komunistycznych dowiedzialam sie, ze to pierogi ruskie, co mnie bardzo zdumialo. A owszem, takie pierogi robilo sie i w Rosjii i w Polsce, a nazwa powstala w czasach komunizmu dla podlizania sie. Jesli chodzi o scislosc, to tak naprawde niewiadomo, kto wymyslil te pierogi, gdzies mi sie obilo o uszy, ze pierogi jak i makaron wymyslili Chinczycy. Nie wiem z jakiego zrodla czerpala blogerka, ale jej sie nie dziwie, bo nie dokladnie wie o czym pisze. Shinju - co to jest rosol "kazdy wie". Pochodzi ze staropolskiej kuchni (Cwieczakiewiczowa i inne) ale rosol to w zasadzie miaszanina mies. Czy ja robie wlasciwy rosol? No niebardzo, bo procz kurczaka (a powinna byc kura) nie dodaje innych mies, ale czesci kurczaka - piers/udka maja jednak inny smak. Biorac pod uwage np. same udka/dolne cwiartki, to wybacz, ale nie moge sie zgodzic, ze to jest rosol. Mozna sobie nazwac jak sie chce, ale to jest zupa na kurczaku, a nie rosol i dodatki wazywne i smakowe tez moga byc rozne. Ser topiony pamietam z dziecinstwa - tak robiono w mojej rodzinie. Stawialo sie SWIEZY twarog do zgliwienia bez uzycia sody, potem sie smazylo z dodatkiem jajka, masla i kminku. Podkreslam, ze ser topiony powstaje ze swiezego postawionego na zgliwienie, bo ktos mi to napisal, ze ma byc swiezy, a o czym ja pisalam i poco dodaje sie sode - zeby szybciej zgliwial zamiast stac kilka dni. Ale juz nie chcialam dalej tego ciagnac. Czy to byly pouczenia? Przykro mi, ze tak to odebralas, to byly wyjasnienia i moje osobiste zdanie na podstawie tego, co pamietam z dziecinstwa. Czy moje doswiadczenia kulinarne nie moga byc troche inne i czy nie mam prawa tego napisac? W koncu mozna sobie robic jak kto chce, ale czemu brac za zle, gdy ktos ma inne zdanie? Nota bene pisalam tez inne posty, nie tylko na tematy kulinarne, tam nie bylo kontrowersji. Ker, trafilas w sedno. Nie tylko niektorzy stusuja pretensjonalne niczym nie usprawiedliwione nazwy (no chyba, zeby zwrocic na siebie uwage), ale zdarzaja sie kardynalne rzeczowe pomylki w przepisach kopiowanych z roznych zrodel. Tytul sosu jako "poludniowy" najprawdopodobniej pochodzi z pomylki przy tlumaczeniu i nieznajomosci danego jezyka, ale cilantro we wlasciwej Rosji (procz azjatyckich stanow) nie jest uzywane i gdyby to zostalo opuszczone w przepisie, to byloby w porzadku. Podobnie Hindusi nie uzywaja smietany, wylacznie jogurt do potraw jak i do salat (raita), co do maki tez raczej nie, ale nie mam pewnosci, jednak mleko kokosowe stosuja powszechnie, tez w daniach z kurczakiem. Jeszcze jedno - Hindusi nie uzywaja zadnych sztucznych przypraw typu Vegeta czy Kucharek, uzywaja wylacznie mieszanki naturalnych skladnikow pod nazwa Masala i inne, a jest ich niezliczona ilosc i te mieszanki robia codziennie swieze sami, a te kupne, choc dla laikow sa swietne, to tylko dla nich dla lajkow, to biznes. O kardynalnych rzeczowych pomylkach roznego rodzaju w przepisach. Poszlam dalej i nie tylko sprawdzilam kilka przepisow z blogu z tej "miedzynarodowej" strony kulinarnej, ale tez poczytalam sobie fakty i teraz widze, skad sie biora bledy na takich blogach. Zeby nie nudzic dalej, podam za przyklad dzial kuchni polskiej, gdzie sa przepisy z kuchni amerykanskiej i innych, tez orientalnej nie majacych nic wspolnego z kuchnia polska. Na 13 potraw moze 1 lub 2 sa podobne do polskich. Kto widzial w kuchni polskiej np. "marynowane jajka"? Autorzy napracowali sie nad ta strona, ale bledow jest mnostwo, lacznie z geograficznymi. MOIM ZDANIEM nie jest to pewne zrodlo kulinarne. Kazdy wladajacy j. ang. moze sobie to poczytac. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Rosyjski sos południowy*
Bottom