rozana pana cotta

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis z ksiazki "Homemade desserts" autorstwa C. Atkinson, C. Barty i M. Mayhew.



DSC00245.JPG




Skladniki;

2 listki zelatyny

3 lyzki mleka

480ml smietany 35%

2 lyzki cukru

1 lyzka wody rozanej


Wykonanie;

Platki zelatyny zanuzyc w mleku. Smietane, cukier i wode rozana umiescic w garnku i podgrzewac do zagotowania. Zdjac z palnika i schlodzic. Odlac mleko z listkow zelatyny i dodac do smietany. Dodac takze zmiekczone platki zelatyny i wymieszac do calkowitego rozpuszczenia. Mase umiescic w dwoch naczyniach o pojemnosci 180 ml. Przykryc folia wlozyc do lodowki na cala noc. Przed podaniem odwrocic naczynie z panna cotta dnem do gory i umiescic zawartosc na talerzu. Jesli bedzie z tym problem, nalezy zanuzyc na sekunde naczynie w goracej wodzie.



 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Eve, jako różo-maniaczka noszę się z zamiarem zrobienia panna cotty z konfiturą z płatków róż
icon_biggrin.gif
to musi genialne smakować
icon_biggrin.gif

Masz też bardzo ładną foremkę
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy