Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rozeta z ciasta drożdżowego ze śliwkami i orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="angoba" data-source="post: 108517" data-attributes="member: 398"><p>0,5 kg mąki,</p><p>2,5-3 dkg drożdży,</p><p>2 jajka,</p><p>10 dkg masła,</p><p>15 dkg cukru, </p><p>250 ml mleka,</p><p></p><p>0,5 kg śliwek węgierek (mogą byc mrożone - ilości nie jestem całkiem pewna, zawsze robie na oko, ale nie moze być za dużo) </p><p>15 dkg orzechów włoskich,</p><p>cynamon </p><p>dżem morelowy</p><p></p><p></p><p>zrobić rozczyn z drożdży, 2-3 łyżek cukru, około 10 dag mąki i mniej wiecej połowy ilości ciepłego mleka, zaczyn ma mieć gęstość śmietany, </p><p>przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce,</p><p>żółtka utrzeć z cukrem (około 10 dag) na kogel-mogel, masło roztopić i zostawić do ostygnięcia, kiedy zaczyn podwoi objetość dodać żółtka, resztę mąki i mleka i wyrabiać ... </p><p>jak będzie gładkie i lśniace dodać masło, znowu wyrabiać, uformować kulę i zostawić pod przykryciem do wyrośniecia w ciepłym miejscu, </p><p></p><p>śliwki umyć i wypestkować (mrożone rozmrozić i pozostawić do odcieknięcia), pokroić na ćwiartki, orzechy grubo zemleć, kiedy ciasto wyrośnie (podwoi objętość), wyłożyć je stolnicę, rozwałkować, posmarować białkami, część orzechów wyłożyć na ciasto, resztę wymieszać ze śliwkami i cynamonem, wyłożyć na ciasto, zwinąć w roladę, roladę pokroić na 4-5 centymetrowe kawałki, układac je lużno, pionowo w tortownicy wysmarowanej masłem, tak by powstała rozeta z roladek, odstawić do wyrośnięcia a potem do pieca na około 30 minut w 175 stopniach, po upieczeniu wysmarować podgrzanym dżemem morelowym</p><p></p><p>jako nadzienie można tez dać masę makową albo orzechową ale ja najbardziej lubię połączenie orzechów ze śliwkami</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="angoba, post: 108517, member: 398"] 0,5 kg mąki, 2,5-3 dkg drożdży, 2 jajka, 10 dkg masła, 15 dkg cukru, 250 ml mleka, 0,5 kg śliwek węgierek (mogą byc mrożone - ilości nie jestem całkiem pewna, zawsze robie na oko, ale nie moze być za dużo) 15 dkg orzechów włoskich, cynamon dżem morelowy zrobić rozczyn z drożdży, 2-3 łyżek cukru, około 10 dag mąki i mniej wiecej połowy ilości ciepłego mleka, zaczyn ma mieć gęstość śmietany, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, żółtka utrzeć z cukrem (około 10 dag) na kogel-mogel, masło roztopić i zostawić do ostygnięcia, kiedy zaczyn podwoi objetość dodać żółtka, resztę mąki i mleka i wyrabiać ... jak będzie gładkie i lśniace dodać masło, znowu wyrabiać, uformować kulę i zostawić pod przykryciem do wyrośniecia w ciepłym miejscu, śliwki umyć i wypestkować (mrożone rozmrozić i pozostawić do odcieknięcia), pokroić na ćwiartki, orzechy grubo zemleć, kiedy ciasto wyrośnie (podwoi objętość), wyłożyć je stolnicę, rozwałkować, posmarować białkami, część orzechów wyłożyć na ciasto, resztę wymieszać ze śliwkami i cynamonem, wyłożyć na ciasto, zwinąć w roladę, roladę pokroić na 4-5 centymetrowe kawałki, układac je lużno, pionowo w tortownicy wysmarowanej masłem, tak by powstała rozeta z roladek, odstawić do wyrośnięcia a potem do pieca na około 30 minut w 175 stopniach, po upieczeniu wysmarować podgrzanym dżemem morelowym jako nadzienie można tez dać masę makową albo orzechową ale ja najbardziej lubię połączenie orzechów ze śliwkami [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rozeta z ciasta drożdżowego ze śliwkami i orzechami
Top
Bottom