- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
przepis wychwyciłam oglądając kiedyś kuchnię.tv, a dokładniej Atelier Smaku. Podchodziłam do niego z wielką rezerwą, bo jednak to dziwna na pierwszy rzut oka mieszanka smaków, jednak naprawdę bardzo smaczna i godna wypróbowania.
Rozgrzewająca kasza gryczana
podaję oryginalny przepis, w nawiasach moje proporcje- na 1 osobę
- 30 dag kaszy gryczanej (60g)
- 10 dag czerwonej soczewicy (30 g)
- garść łuskanych pestek dyni (10g)
- garść łuskanych orzechów pistacjowych (10 g)
- garść suszonych borowików (3 duże podgrzybki)
- 2 łyżki oleju (pominęłam)
- 1 łyżka sosu sojowego (łyżeczka lub dwie)
- 1 łyżeczka majeranku (szczypta)
- 1 łyżeczka soli (szczypta)
- 800 ml wody (nie wiem, na oko, jakby co dolać więcej
)
Do garnka z rozgrzanym olejem (obyło się, teflon się spisał, fajowo pachniało) wrzucamy kaszę gryczaną z pestkami dyni i orzechami pistacjowymi i prażymy przez kilka minut. Wlewamy wodę, dorzucamy soczewicę i grzyby oraz resztę przypraw. Mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę.
Rozgrzewająca kasza gryczana
podaję oryginalny przepis, w nawiasach moje proporcje- na 1 osobę
- 30 dag kaszy gryczanej (60g)
- 10 dag czerwonej soczewicy (30 g)
- garść łuskanych pestek dyni (10g)
- garść łuskanych orzechów pistacjowych (10 g)
- garść suszonych borowików (3 duże podgrzybki)
- 2 łyżki oleju (pominęłam)
- 1 łyżka sosu sojowego (łyżeczka lub dwie)
- 1 łyżeczka majeranku (szczypta)
- 1 łyżeczka soli (szczypta)
- 800 ml wody (nie wiem, na oko, jakby co dolać więcej
Do garnka z rozgrzanym olejem (obyło się, teflon się spisał, fajowo pachniało) wrzucamy kaszę gryczaną z pestkami dyni i orzechami pistacjowymi i prażymy przez kilka minut. Wlewamy wodę, dorzucamy soczewicę i grzyby oraz resztę przypraw. Mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę.