Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Rożki francuskie do barszczu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1598405" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis porosty i smaczny, a bardzo przydatny przed Świętami. Znalazłam w poradniku domowym w broszurce zatytułowanej &quot;Tanie gotowanie&quot; Tytuł mnie ubawił, bo nawet wyliczono, ile możemy wydać na osobę, korzystając z ich porad. <strong>Chciałabym </strong>umieć tak liczyć, albo gotować za takie kwoty. Jednak sama broszurka jest smakowicie przygotowana, a ja znalazłam bardzo przydatne (już wypróbowałam) przed Świętami paszteciki. Zapraszam do pieczenia. Najpierw kupujemy:</p><p></p><p> - ok. 1/2 paczki gotowego ciasta francuskiego (może być mrożone)</p><p> - 25 dkg kiszonej kapusty</p><p> - pół cebuli</p><p> - płaska łyżka masa</p><p> - 10 dkg szynki - tylko do barszczu świątecznego, do wigilijnego bez szynki</p><p> - ok.15 dkg pieczarek - tylko do pasztecików postnych</p><p> - jajko</p><p> - sól, pieprz, kminek - do smaku</p><p></p><p>Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Rozmrażamy ciasto wg przepisu na op0akowaniu. Odciskamy kapustę (soku na razie nie wylewać) i siekamy cebulę. Rozgrzewamy masło, na którym szklimy cebulę, , dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę <strong>(do postnych nie dodajemy) , k</strong>tórą przesmażamy na rumiano. Do postnych zamiast szynki dodajemy posiekane pieczarki i dusimy, aż wyparuje sok. Wtedy dokładamy w obu przypadkach kiszoną kapustę, z lekka przesiekaną, , przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Odstawić do ostygnięcia. </p><p>Ciasto lekko rozwałkowujemy i wycinamy z niego kwadraty o boku 10 cm.. Na każdym ułożyć porcję kapusty. Oddzielić żółyko od białka. Brzegi rożków posmarować białkiem, rogi unieść do środka i skleić mocno rożk, dociskając brzegi. Ułożyć na blasze, wy6ścielonej p0ergaminem. Wierzchy rożków smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. </p><p>No i wyszło nam &quot;dwa w jednym&quot; - rożki postne i mięsne. Przepisy prawie się od siebie nie róznią, tylko jednym składnikiem, więc zamieszczanie dwóch przepisów byłoby zbyt pracochłonne.</p><p>Zamiast pieczarek, można do postnych rożków dać gotowane i posiekane grzyby suszone (robiłam). Też bardzo smaczne i na czasie. Dziękii gotowemu ciastu, mamy paszteciki w ekspresowym tempie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1598405, member: 10341"] Przepis porosty i smaczny, a bardzo przydatny przed Świętami. Znalazłam w poradniku domowym w broszurce zatytułowanej "Tanie gotowanie" Tytuł mnie ubawił, bo nawet wyliczono, ile możemy wydać na osobę, korzystając z ich porad. [B]Chciałabym [/B]umieć tak liczyć, albo gotować za takie kwoty. Jednak sama broszurka jest smakowicie przygotowana, a ja znalazłam bardzo przydatne (już wypróbowałam) przed Świętami paszteciki. Zapraszam do pieczenia. Najpierw kupujemy: - ok. 1/2 paczki gotowego ciasta francuskiego (może być mrożone) - 25 dkg kiszonej kapusty - pół cebuli - płaska łyżka masa - 10 dkg szynki - tylko do barszczu świątecznego, do wigilijnego bez szynki - ok.15 dkg pieczarek - tylko do pasztecików postnych - jajko - sól, pieprz, kminek - do smaku Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Rozmrażamy ciasto wg przepisu na op0akowaniu. Odciskamy kapustę (soku na razie nie wylewać) i siekamy cebulę. Rozgrzewamy masło, na którym szklimy cebulę, , dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę [B](do postnych nie dodajemy) , k[/B]tórą przesmażamy na rumiano. Do postnych zamiast szynki dodajemy posiekane pieczarki i dusimy, aż wyparuje sok. Wtedy dokładamy w obu przypadkach kiszoną kapustę, z lekka przesiekaną, , przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto lekko rozwałkowujemy i wycinamy z niego kwadraty o boku 10 cm.. Na każdym ułożyć porcję kapusty. Oddzielić żółyko od białka. Brzegi rożków posmarować białkiem, rogi unieść do środka i skleić mocno rożk, dociskając brzegi. Ułożyć na blasze, wy6ścielonej p0ergaminem. Wierzchy rożków smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. No i wyszło nam "dwa w jednym" - rożki postne i mięsne. Przepisy prawie się od siebie nie róznią, tylko jednym składnikiem, więc zamieszczanie dwóch przepisów byłoby zbyt pracochłonne. Zamiast pieczarek, można do postnych rożków dać gotowane i posiekane grzyby suszone (robiłam). Też bardzo smaczne i na czasie. Dziękii gotowemu ciastu, mamy paszteciki w ekspresowym tempie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Rożki francuskie do barszczu
Top
Bottom