Rożki francuskie z masą krówkową

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
toffi2.JPG

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 puszka masy krówkowej ( ja użyłam masy Balalland, puszka 400 g, dostępnej w 4 smakach. )
1 jajko

Ciasto lekko rozwałkować, pociąć na 8 kwadratów.
Na środku każdego kawałka ułożyć po 1 czubatej łyżeczce masy. Brzeg ciasta zwilżyć wodą i złożyć po przekątnej, mocno dociskając. Następnie zacisnąć brzegi ciasta, tak, jak przy robieniu pierogów.
Rożki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec ok. 12 min w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będą lekko złote.

1 puszka masy wystarczy na 16 rożków, czyli 2 opakowania ciasta. Moim zdaniem najsmaczniejsze wychodzą z masą klasyczną - czyli o smaku toffi, lub z masą o smaku czekoladowym.
 

Załączniki

  • toffi2.JPG
    toffi2.JPG
    32.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy