Rożki z bitą śmietaną

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,615
0
0
Ciasto drożdżowe
30 dag mąki
szczypta soli
2 żółtka
1 jajko
1/2 litra mleka
1 1/2 dag drożdży
3 dag stopionego tłuszczu
3 łyżki cukru

Bita śmietana
30 dag śmietany kremówki
płaska łyżeczka cukru

Żóltka i jajko utrzeć z cukrem, dodać sól, rozpuszczone w mleku drożdże, mąkę i ubijać ciasto, aż pojawią się pęcherzyki.

Wlać masło i jeszcze chwilkę wyrabiać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć grube naleśniki.

Naleśniki przekroić na krzyż. Powstałe trójkąciki zwinąć w rulonik tak, aby w środku powstała pusta przestrzeń.

Schłodzoną śmietaną ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Napelnić rożki bitą śmietaną (za pomocą szprycki)

Posypać wierzch cukrem pudrem, albo stopioną czekoladą.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy