Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
różne typy ciast pierogowych*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Agatka" data-source="post: 394673" data-attributes="member: 2215"><p><strong>ciasto kluskowe</strong> </p><p></p><p>czas wykonania ok 1/4 h </p><p>czas odpoczywania ok 1 h </p><p>ok 380 kcal w calości </p><p></p><p>300 g mąki </p><p>2 jajka </p><p>1/2 łyżeczki soli </p><p>2 łyżki oleju </p><p></p><p>mąkę przesiać do miski </p><p>dodać sól, jajka, olej i całość zagnieść </p><p>ciasto wyrabiać energicznie ok 10 min aż jego powierzchnia będzie elastyczna i błyszcząca </p><p>z wyrobionego ciasta uformować kulę nakryć ją ściereczką i odstawić na godzinę w temp pokojowej </p><p>podzielić ciasto na 4 części na posypanym mąką blacie</p><p>wałkować placki o grubości 1-2 mm, wykrawać krążki i napełniać farszem</p><p></p><p></p><p><strong>ciasto drożdzowe</strong></p><p></p><p>na około 14 pierogów o wielkości 12 cm</p><p>czas wykonania ok 29 min</p><p>czas oczekiwania 1 h</p><p>ok 770 kcal</p><p></p><p>0,5 kg mąki</p><p>3 dag drożdzy</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1/8 l letniego mleka</p><p>1/2 łyżeczkasoli</p><p>1 jajko</p><p>125 g miękkiego masła</p><p></p><p>do podgrzanej miski przeisać mąkę, łyżką uformować w niej dołek, wkruszyć do niego drożdze a następnie wsypać cukierdrożdze wymieszać z odobiną mąki i letnim mlekiem</p><p></p><p>miskę nakryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce</p><p></p><p>wyrośnięte ciastoopruszyć mąką, dodać sól, jajko, miękkie masło (kawałeczek zostawić) i całość dokładnie wyrobić na gładką masę, jeżeli ciasto będzie zbyt suche dolać trochę mleka.</p><p></p><p>ciasto energicznie zagniatać aż będzie gładkie i elatyczne</p><p>na koniec ponownie włożyć je do miski nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min do momentu gdy podwoi swoją objętość</p><p></p><p>ciasto podzielić na 4 równe części włożyć pomiędzy 2 kawałki folii i rozwałkować na cienkie placki</p><p>wykrawać krążki i nadziewać je</p><p></p><p><strong>ciasto twarogowe</strong></p><p></p><p>a około 18 pierogów o wielkości 10 cm</p><p>czas wykonania 20 min</p><p>czas odpoczywania 1 h</p><p>ok 600 kcal</p><p></p><p>20 dag chudego twarogu</p><p>7 łyżek mleka</p><p>6 łyżek oleju z kiełków kukurydzianych (może da się ten czymś zastąpić)</p><p>1/2 łyżeczka soli</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1 jajko</p><p>4o dag mąki</p><p>1/2 kostki drożdży (5 dag)</p><p></p><p>twaróg, mleko i olej dokładnie wymieszać</p><p>dodać sól, cukier, jajko i przesianą mąkę, całość lekko wymieszać</p><p>wkruszyć drożdze, i wyrobić całość na gładką masę, ciasto zagniatać tak długo aż będzie połyskujące i elastyczne</p><p>uformować z niego kulę włożyć do miski i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce, żeby podwoiła objętość</p><p></p><p>ciasto jeszcze raz wyrobić i wałkować pomiędzy 2 kawałkami folii</p><p>wykrawać krążki i nadziewać</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>ciasto ziemniaczane</strong></p><p></p><p>na ok 16 pierogów o wielkości 10 cm</p><p>czas wykonania 40 min</p><p>czas odpoczywania 30 min</p><p>430 kcal</p><p></p><p>0,5 kg ziemniaków</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>2 łyżki masła</p><p>1 jajko</p><p>6 dag skrobi spożywczej</p><p>12 dag mąki</p><p></p><p>umyte i nieobrane ziemniaki gotować w niewielkiej ilości osolonej wody 30 min</p><p>ziemniaki obrać, i utłuc</p><p>gorącą masę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z masłem i skrobią i dodać tyle mąki żeby ciasto było twarde</p><p>odstawić na 30 min w temp pokojowej</p><p>a następnie cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykroić krążki i nadziewać</p><p></p><p><strong>ciasto kruche</strong></p><p></p><p></p><p>na ok 12 pierożków o wielkości 10 cm</p><p>czas wykonania 20 min</p><p>czas schładzania 1 h</p><p>czas odpoczywania 30 min</p><p>600 kcal</p><p></p><p>30 dag mąki</p><p>2 szczypty soli</p><p>1 jajko</p><p>15 dag masła</p><p>2-3 łyżki lodowatej wody</p><p></p><p>mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, wiórki masła i całość lekko zagnieść</p><p>dodać 2 łyżki wody (najlepiej ze stopionego lodu) i zagnieść na gładkie ciasto - w razie potrzeby dodać jeszcze wodę</p><p>uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 1 h w chłodne miejsce</p><p>wyjąć ciasto z lodówki</p><p>zostawić na 30 min w tepm pokojowej,</p><p>rozwałkować między dwoma kawałkami foli</p><p>wykrawać krążki i nadziewać</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Agatka, post: 394673, member: 2215"] [B]ciasto kluskowe[/B] czas wykonania ok 1/4 h czas odpoczywania ok 1 h ok 380 kcal w calości 300 g mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju mąkę przesiać do miski dodać sól, jajka, olej i całość zagnieść ciasto wyrabiać energicznie ok 10 min aż jego powierzchnia będzie elastyczna i błyszcząca z wyrobionego ciasta uformować kulę nakryć ją ściereczką i odstawić na godzinę w temp pokojowej podzielić ciasto na 4 części na posypanym mąką blacie wałkować placki o grubości 1-2 mm, wykrawać krążki i napełniać farszem [B]ciasto drożdzowe[/B] na około 14 pierogów o wielkości 12 cm czas wykonania ok 29 min czas oczekiwania 1 h ok 770 kcal 0,5 kg mąki 3 dag drożdzy 1 łyżeczka cukru 1/8 l letniego mleka 1/2 łyżeczkasoli 1 jajko 125 g miękkiego masła do podgrzanej miski przeisać mąkę, łyżką uformować w niej dołek, wkruszyć do niego drożdze a następnie wsypać cukierdrożdze wymieszać z odobiną mąki i letnim mlekiem miskę nakryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce wyrośnięte ciastoopruszyć mąką, dodać sól, jajko, miękkie masło (kawałeczek zostawić) i całość dokładnie wyrobić na gładką masę, jeżeli ciasto będzie zbyt suche dolać trochę mleka. ciasto energicznie zagniatać aż będzie gładkie i elatyczne na koniec ponownie włożyć je do miski nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min do momentu gdy podwoi swoją objętość ciasto podzielić na 4 równe części włożyć pomiędzy 2 kawałki folii i rozwałkować na cienkie placki wykrawać krążki i nadziewać je [B]ciasto twarogowe[/B] a około 18 pierogów o wielkości 10 cm czas wykonania 20 min czas odpoczywania 1 h ok 600 kcal 20 dag chudego twarogu 7 łyżek mleka 6 łyżek oleju z kiełków kukurydzianych (może da się ten czymś zastąpić) 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 4o dag mąki 1/2 kostki drożdży (5 dag) twaróg, mleko i olej dokładnie wymieszać dodać sól, cukier, jajko i przesianą mąkę, całość lekko wymieszać wkruszyć drożdze, i wyrobić całość na gładką masę, ciasto zagniatać tak długo aż będzie połyskujące i elastyczne uformować z niego kulę włożyć do miski i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce, żeby podwoiła objętość ciasto jeszcze raz wyrobić i wałkować pomiędzy 2 kawałkami folii wykrawać krążki i nadziewać [B] ciasto ziemniaczane[/B] na ok 16 pierogów o wielkości 10 cm czas wykonania 40 min czas odpoczywania 30 min 430 kcal 0,5 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 1 jajko 6 dag skrobi spożywczej 12 dag mąki umyte i nieobrane ziemniaki gotować w niewielkiej ilości osolonej wody 30 min ziemniaki obrać, i utłuc gorącą masę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z masłem i skrobią i dodać tyle mąki żeby ciasto było twarde odstawić na 30 min w temp pokojowej a następnie cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykroić krążki i nadziewać [B]ciasto kruche[/B] na ok 12 pierożków o wielkości 10 cm czas wykonania 20 min czas schładzania 1 h czas odpoczywania 30 min 600 kcal 30 dag mąki 2 szczypty soli 1 jajko 15 dag masła 2-3 łyżki lodowatej wody mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, wiórki masła i całość lekko zagnieść dodać 2 łyżki wody (najlepiej ze stopionego lodu) i zagnieść na gładkie ciasto - w razie potrzeby dodać jeszcze wodę uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 1 h w chłodne miejsce wyjąć ciasto z lodówki zostawić na 30 min w tepm pokojowej, rozwałkować między dwoma kawałkami foli wykrawać krążki i nadziewać [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
różne typy ciast pierogowych*
Top
Bottom