Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Rugbroed - duński ziarnisty ciemny chleb (AgusiaH)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1163" data-attributes="member: 36"><p><strong>Rugbroed - duński ziarnisty ciemny chleb </strong></p><p></p><p>Ciężki, ciemny, wilgotny i prawie w całości składający się ze zdrowych ziarenek. </p><p> </p><p>3/4 szkl żytniego zakwasu </p><p>2 szkl ciepłej wody </p><p>2/3 szkl ziaren żyta </p><p>3/4 szkl ziaren pszenicy </p><p>1/3 szkl siemienia lnianego </p><p>1/3 szkl ziaren słonecznika </p><p>1/2 szkl mąki pszennej </p><p>1/2 szkl mąki pszennej razowej </p><p>1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej </p><p></p><p>2/3 szkl ciemnego piwa o temperaturze pokojowej </p><p>1 szkl ziaren żyta </p><p>1 szkl ziaren pszenicy </p><p>2/3 łyżki brązowego cukru </p><p>1/4 łyżeczki suszonych drożdży (dosłownie 2 szczypty) </p><p>1 łyżeczka kminku </p><p>1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie) </p><p>1 łyżeczka gruboziarnistej soli </p><p></p><p>ETAP 1 </p><p>Dokładnie płuczemy ziarna żyta i pszenicy, a następnie mielimy je w młynku od kawy, aż powstanie z nich miazga z grubo połamanymi ziarnami. W dużej misce mieszamy zakwas z wodą, ze zmielonymi ziarnami, słonecznikiem, siemieniem i mąkami. Po wierzchu posypujemy solą. </p><p>Odstawiamy przykryte na 24 do 36 godz w ciepłym miejscu. </p><p></p><p>ETAP 2 </p><p>Na 12 godz przed następnym etapem pracy ( czyli po ok. 12 lub 24 godz od zakończenia Etapu 1) namaczamy wypłukane ziarna pszenicy i żyta w dużej ilości zimnej wody i zostawiamy na 12 godz. </p><p></p><p>ETAP 3 </p><p>Namoczone żyto i pszenicę odsączamy i znowu grubo mielimy w młynku. Dodajemy do naszej mieszanki z Etapu 1 razem z piwem, cukrem, drożdżami, kminkiem i czarnuszką i solą. Dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Mikstura bedzie miała konsystencję bardzo gęstej owsianki. Przekładamy ją do 2 podłużnych natłuszczonych i wysypanych bułką tartą blaszek keksowek. (1 szkl ciasta można odłożyć jako zaczyn do następnego chleba, posypujemy je solą po wierzchu i szczelnie zamknięte przechowujemy w lodówce.) Odstawiamy na jeszcze 8-12 godz przykryte folią. Chleb nie urośnie zbyt dużo, ale właśnie tak ma być. </p><p></p><p>ETAP 4 </p><p>Wstawiamy blaszki do zimnego piekarnika. Nastawiamy temp. na 190-200 stopni. Od osiągnięcia tej temperatury pieczemy jeszcze ok. 1 godz 45 min do 2 godz. </p><p></p><p>Chleb można kroić dopiero po 12 godzinach od upieczenia. Jest bardzo wilgotny. Trzeba go kroić bardzo cieniutko. Idealny na smorrbrod czyli słynne duńskie kanapki. Świetnie i długo się przechowuje. Można go mrozić. Dla kogo chleb jest za wilgotny może po ukrojeniu pierwszej kromki jeszcze raz wstawić do piekarnika na ok. 30 min w 100 stopniach. Ale duża wilgotność to cecha charakterystyczna tego chleba, im dłużej stoi po upieczeniu tym wilgotność stopniowo się zmniejsza. Można go przechowywać do tygodnia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1163, member: 36"] [B]Rugbroed - duński ziarnisty ciemny chleb [/B] Ciężki, ciemny, wilgotny i prawie w całości składający się ze zdrowych ziarenek. 3/4 szkl żytniego zakwasu 2 szkl ciepłej wody 2/3 szkl ziaren żyta 3/4 szkl ziaren pszenicy 1/3 szkl siemienia lnianego 1/3 szkl ziaren słonecznika 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki pszennej razowej 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej 2/3 szkl ciemnego piwa o temperaturze pokojowej 1 szkl ziaren żyta 1 szkl ziaren pszenicy 2/3 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki suszonych drożdży (dosłownie 2 szczypty) 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżeczka gruboziarnistej soli ETAP 1 Dokładnie płuczemy ziarna żyta i pszenicy, a następnie mielimy je w młynku od kawy, aż powstanie z nich miazga z grubo połamanymi ziarnami. W dużej misce mieszamy zakwas z wodą, ze zmielonymi ziarnami, słonecznikiem, siemieniem i mąkami. Po wierzchu posypujemy solą. Odstawiamy przykryte na 24 do 36 godz w ciepłym miejscu. ETAP 2 Na 12 godz przed następnym etapem pracy ( czyli po ok. 12 lub 24 godz od zakończenia Etapu 1) namaczamy wypłukane ziarna pszenicy i żyta w dużej ilości zimnej wody i zostawiamy na 12 godz. ETAP 3 Namoczone żyto i pszenicę odsączamy i znowu grubo mielimy w młynku. Dodajemy do naszej mieszanki z Etapu 1 razem z piwem, cukrem, drożdżami, kminkiem i czarnuszką i solą. Dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Mikstura bedzie miała konsystencję bardzo gęstej owsianki. Przekładamy ją do 2 podłużnych natłuszczonych i wysypanych bułką tartą blaszek keksowek. (1 szkl ciasta można odłożyć jako zaczyn do następnego chleba, posypujemy je solą po wierzchu i szczelnie zamknięte przechowujemy w lodówce.) Odstawiamy na jeszcze 8-12 godz przykryte folią. Chleb nie urośnie zbyt dużo, ale właśnie tak ma być. ETAP 4 Wstawiamy blaszki do zimnego piekarnika. Nastawiamy temp. na 190-200 stopni. Od osiągnięcia tej temperatury pieczemy jeszcze ok. 1 godz 45 min do 2 godz. Chleb można kroić dopiero po 12 godzinach od upieczenia. Jest bardzo wilgotny. Trzeba go kroić bardzo cieniutko. Idealny na smorrbrod czyli słynne duńskie kanapki. Świetnie i długo się przechowuje. Można go mrozić. Dla kogo chleb jest za wilgotny może po ukrojeniu pierwszej kromki jeszcze raz wstawić do piekarnika na ok. 30 min w 100 stopniach. Ale duża wilgotność to cecha charakterystyczna tego chleba, im dłużej stoi po upieczeniu tym wilgotność stopniowo się zmniejsza. Można go przechowywać do tygodnia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Rugbroed - duński ziarnisty ciemny chleb (AgusiaH)
Top
Bottom