Rugelach cynamonowo orzechowe
Pyszne kruche ciasteczka, wspaniale do herbatki
Dam wam zdjecie z neta bowiem samej mi ladniej zwijanie nie wyszlo bo akurat fajny film lecial
http://img202.imageshack.us/img202/3277/ru...elahrt226cu.jpg
2 szklanki maki
1/4 lyzeczki soli
1 szklanka masla
23 dag serka typu philadelphia
1 1/2 szklanki pekanow lub innych orzechow
1/3 szklanki drobno pokrojonej czekoaldy
1 szklanka dzemu malinowego
1/3 szklanki cukru +1/2 lyzki cynamonu - razem mieszamy
jajko
2 lyzki mleka
Przesiewamy make i sol do miski. Do innej miski wrzucamy maslo, serek - miksujemy na sreniej predkosci przez okolo 2 minuty. NAstepnie dodajemy make z sola i miksujemy wszystko na wolnych obrotach az wszystko sie polaczy. Gotowe ciasto zawinac szczelnie w folie i pozostawic w lodowce przez okolo 15 minut.
NAstepnie , na stolnice wysypujemy troche maki , ciasto rozwalkowywujemy na grubosc okolo 2 centymetrowa , skladamy jak list na trzy czesci i wkladamy do lodowki na conajmniej godzine( lub cala noc).
Nadzienie: pekany, czekolade wrzucamy do malaksera lub blendera i pozostawiamy wlaczony do momentu az calosc bedzie bardzo rozdrobniona. Przekladamy do miski i mieszamy z dzemem.
Piekarnik rozgrzewamy do 190C , natluszczamy blache.
Ciasto dzielimy na 4 czesci; kazda czesc walkujemy na kolko okolo 25 centymetrowe. Na kazdej czesci rozsmarowywujemy dzemowa miksture, a nastepnie posypujemy mieszanka cukru i cynamonu, a nastepnie dzielimy na 16 czesci. Wreszcie kazdy trojkat rolujemy zaczynajac od dluzszej czesci.
Jajko beltamy z mlekiem w malej miseczce.
Kazde ciasteczko smarujemy mieszanka jajka z mlekiem i posypujemy cukrem i cynamonem.
Ciasteczka pieczemy po 25-30 minut a nastepnie przed zjedzeniem studzimy i zjadamy
SMiem twierdzic ze te ciasteczka sa PYSZNE!!!!!!!!!!!!!!

Pyszne kruche ciasteczka, wspaniale do herbatki

Dam wam zdjecie z neta bowiem samej mi ladniej zwijanie nie wyszlo bo akurat fajny film lecial

http://img202.imageshack.us/img202/3277/ru...elahrt226cu.jpg
2 szklanki maki
1/4 lyzeczki soli
1 szklanka masla
23 dag serka typu philadelphia
1 1/2 szklanki pekanow lub innych orzechow
1/3 szklanki drobno pokrojonej czekoaldy
1 szklanka dzemu malinowego
1/3 szklanki cukru +1/2 lyzki cynamonu - razem mieszamy
jajko
2 lyzki mleka
Przesiewamy make i sol do miski. Do innej miski wrzucamy maslo, serek - miksujemy na sreniej predkosci przez okolo 2 minuty. NAstepnie dodajemy make z sola i miksujemy wszystko na wolnych obrotach az wszystko sie polaczy. Gotowe ciasto zawinac szczelnie w folie i pozostawic w lodowce przez okolo 15 minut.
NAstepnie , na stolnice wysypujemy troche maki , ciasto rozwalkowywujemy na grubosc okolo 2 centymetrowa , skladamy jak list na trzy czesci i wkladamy do lodowki na conajmniej godzine( lub cala noc).
Nadzienie: pekany, czekolade wrzucamy do malaksera lub blendera i pozostawiamy wlaczony do momentu az calosc bedzie bardzo rozdrobniona. Przekladamy do miski i mieszamy z dzemem.
Piekarnik rozgrzewamy do 190C , natluszczamy blache.
Ciasto dzielimy na 4 czesci; kazda czesc walkujemy na kolko okolo 25 centymetrowe. Na kazdej czesci rozsmarowywujemy dzemowa miksture, a nastepnie posypujemy mieszanka cukru i cynamonu, a nastepnie dzielimy na 16 czesci. Wreszcie kazdy trojkat rolujemy zaczynajac od dluzszej czesci.
Jajko beltamy z mlekiem w malej miseczce.
Kazde ciasteczko smarujemy mieszanka jajka z mlekiem i posypujemy cukrem i cynamonem.
Ciasteczka pieczemy po 25-30 minut a nastepnie przed zjedzeniem studzimy i zjadamy

SMiem twierdzic ze te ciasteczka sa PYSZNE!!!!!!!!!!!!!!