Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rurki żółtkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 274505" data-attributes="member: 67"><p>Mąka pszenna niskoglutenowa 450 lub 500 - 2 szklanki (ok. 30 dkg)</p><p>Cukier-puder - 4 łyżki ( 6 dkg)</p><p>Jaja-zółtka - 8-10 szt ( 25 dkg) </p><p>Masło - 1/4 kostki 250 gramowej - 6 dkg</p><p>Cukier waniliowy - 1 szt</p><p>Spirytus - 2-3 łyżki </p><p></p><p>Cukier-puder i waniliowy wyrobić z masłem na puch, dodawać stopniowo zółtka i na końcu spirytus. Po dokładnym wymieszaniu dodać mąkę i zagnieść krótko ciasto o średniej konsystencji (jak faworkowe). Ciasto zbijać wałkiem parę minut, ciągle je składając, aby było dobrze wyrobione. Odłożyć do lodówki na około godzinę, szczelnie przykryte, aby nie wytworzyła się sucha skórka. </p><p>Następnie ciasto wałkuje się na grubość 2-3 mm i kroi radełkiem paski szerokości 15-18 mm. Paski te nawija sie lekko spiralnie na metalowe rurki tak, aby zwoje zachodziły na siebie, układa na blasze w odstępach 2-3 cm, smaruje wierzch ciasta roztrzepanym jajem i piecze w temp. 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, kiedy sa jeszcze ciepłe, zdejmuje się korpusy z metalowych rurek, ochładza i napełnia dowolnym kremem, jeżeli np. orzechowym, to wtedy końce rurek obsypuje sie zmielonymi orzechami. Mozna tez końce ciastka zanurzyc na moment w rozpuszczonej czekoladzie.</p><p>Smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 274505, member: 67"] Mąka pszenna niskoglutenowa 450 lub 500 - 2 szklanki (ok. 30 dkg) Cukier-puder - 4 łyżki ( 6 dkg) Jaja-zółtka - 8-10 szt ( 25 dkg) Masło - 1/4 kostki 250 gramowej - 6 dkg Cukier waniliowy - 1 szt Spirytus - 2-3 łyżki Cukier-puder i waniliowy wyrobić z masłem na puch, dodawać stopniowo zółtka i na końcu spirytus. Po dokładnym wymieszaniu dodać mąkę i zagnieść krótko ciasto o średniej konsystencji (jak faworkowe). Ciasto zbijać wałkiem parę minut, ciągle je składając, aby było dobrze wyrobione. Odłożyć do lodówki na około godzinę, szczelnie przykryte, aby nie wytworzyła się sucha skórka. Następnie ciasto wałkuje się na grubość 2-3 mm i kroi radełkiem paski szerokości 15-18 mm. Paski te nawija sie lekko spiralnie na metalowe rurki tak, aby zwoje zachodziły na siebie, układa na blasze w odstępach 2-3 cm, smaruje wierzch ciasta roztrzepanym jajem i piecze w temp. 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, kiedy sa jeszcze ciepłe, zdejmuje się korpusy z metalowych rurek, ochładza i napełnia dowolnym kremem, jeżeli np. orzechowym, to wtedy końce rurek obsypuje sie zmielonymi orzechami. Mozna tez końce ciastka zanurzyc na moment w rozpuszczonej czekoladzie. Smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rurki żółtkowe
Top
Bottom