- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
250 g kiełbasy
250 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
125 g sera typu feta
2 jajka rozmiar M
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ew. sól
2 łyżki drobno startego parmezanu lub sera cheddar do posypania
olej
Kiełbasę kroimy w pól plastry i rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy tymianek, obraną, posiekaną cebulę, obrany, posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki. Mieszamy i smażymy, aż cebula będzie szklista a pieczarki podsmażone.
Zdejmujemy patelnię z ognia, by składniki trochę przestygły. Dodajemy pokruszony ser feta oraz jajka i mieszamy całość na jednolita masę. Doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą.
W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Ca cieście rozkładamy równą warstwą przygotowane wcześniej nadzienie. Posypujemy lekko parmezanem.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane z ser zapieczony.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: