Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Rustykalny chleb wiejski ( z serii kamiennych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 6389" data-attributes="member: 15"><p><u><strong>RUSTYKALNY CHLEB WIEJSKI</strong></u></p><p></p><p>1 bochenek ca. 750g</p><p></p><p>400g maki zytniej typ 1150</p><p>350g maki pszennej typ 812</p><p>2 lyzki soli</p><p>1 i pol lyzeczki anyzu</p><p>1 i pol lyzeczki kopru wloskiego</p><p>400-500ml piwa pszenicznego (Weizenbier)</p><p>1 lyzeczka miodu</p><p>20g drozdzy</p><p>1 paczuszka zakwasu w proszku (100g)</p><p></p><p>Maki, sol, anyz i koper wloski wymieszac. Drozdze, miod i zakwas rozpuscic w czesci piwa. Razem z pozostalym piwem dodac do maki i zagniesc gladkie ciasto. Zostawic w cieplym miejscu do wyroscniecia na 1,5 do 2 godzin. Powinno podwoic swoja objetosc.</p><p>Po pierwszym wyrosnieciu, z mozliwie jak najmniejsza iloscia maki, jeszcze raz zagniesc i uformowac chlebek. Dac mu jeszcze raz wyrosnac. </p><p>Piekarnik rozgrzac do 240° gor-dol. Chleb przelozyc na rozgrzany kamien/ blaszke i piec 15-20 min. Nastepnie zmniejszyc temp. do 200° i piec dalej. Laczny czas wypieku 45-55min.</p><p></p><p></p><p>W Niemczech mozna kupic zakwas w proszku, ale ja mysle, ze spokojnie mozna go zastapic zakwasem domowym. I pewnie bedzie jeszcze smaczniej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 6389, member: 15"] [U][B]RUSTYKALNY CHLEB WIEJSKI[/B][/U] 1 bochenek ca. 750g 400g maki zytniej typ 1150 350g maki pszennej typ 812 2 lyzki soli 1 i pol lyzeczki anyzu 1 i pol lyzeczki kopru wloskiego 400-500ml piwa pszenicznego (Weizenbier) 1 lyzeczka miodu 20g drozdzy 1 paczuszka zakwasu w proszku (100g) Maki, sol, anyz i koper wloski wymieszac. Drozdze, miod i zakwas rozpuscic w czesci piwa. Razem z pozostalym piwem dodac do maki i zagniesc gladkie ciasto. Zostawic w cieplym miejscu do wyroscniecia na 1,5 do 2 godzin. Powinno podwoic swoja objetosc. Po pierwszym wyrosnieciu, z mozliwie jak najmniejsza iloscia maki, jeszcze raz zagniesc i uformowac chlebek. Dac mu jeszcze raz wyrosnac. Piekarnik rozgrzac do 240° gor-dol. Chleb przelozyc na rozgrzany kamien/ blaszke i piec 15-20 min. Nastepnie zmniejszyc temp. do 200° i piec dalej. Laczny czas wypieku 45-55min. W Niemczech mozna kupic zakwas w proszku, ale ja mysle, ze spokojnie mozna go zastapic zakwasem domowym. I pewnie bedzie jeszcze smaczniej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Rustykalny chleb wiejski ( z serii kamiennych)
Top
Bottom