Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Rustykalny chleb wiejski ( z serii kamiennych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 986127" data-attributes="member: 692"><p>Z przykroscia stwierdzam, ze to zdecydowanie najmniej udany chleb z wieeeelu jakie pieklam.</p><p>Powody, jak mniemam sa nastepujace:</p><p>1.za duzo mocy - zakwas i drozdze w takiej ilosci spowodowaly popekanie chleba niemal natychmiast po uformowaniu bochenka i odstawienu do wyrastania. Nie mam podluznego koszyczka, wiec ograniczylam bochenek zaginajac papier do pieczenia, na ktorym go umiescilam i blokujac z zewnatrz ow papier kubkami. Nic to nie dalo, bochenek zsuniety na kamien rozpekl sie z jednej strony rozrywajac po prostu naciecia.</p><p>2. wyznaczona temperatura pieczenia w polaczeniu z cukrem zawartym w piwie i miodem spowodowala, ze chleb zaczal sie juz po 10 minutach zblizac niebezpiecznie do spalenia skorki. Obnizylam, temperature, przykrylam chleb, on dalej zmierzal do przypalenia, wiec po kolejnych 25 minutach sprawdzilam - dzwieczal jak trzeba. Kiedy ostygl i rozkroilam - coz, moglby byc bardziej wypieczony.</p><p>Ja zapomnialam juz, ze chleb moze sie tak kruszyc podczas krojenia.</p><p>3.Dodatki anyzu i kopru wloskiego - to jednak nie sa moje klimaty. </p><p></p><p>Wiec nie pokaze wam ani w calosci, ani w przekroju...</p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 986127, member: 692"] Z przykroscia stwierdzam, ze to zdecydowanie najmniej udany chleb z wieeeelu jakie pieklam. Powody, jak mniemam sa nastepujace: 1.za duzo mocy - zakwas i drozdze w takiej ilosci spowodowaly popekanie chleba niemal natychmiast po uformowaniu bochenka i odstawienu do wyrastania. Nie mam podluznego koszyczka, wiec ograniczylam bochenek zaginajac papier do pieczenia, na ktorym go umiescilam i blokujac z zewnatrz ow papier kubkami. Nic to nie dalo, bochenek zsuniety na kamien rozpekl sie z jednej strony rozrywajac po prostu naciecia. 2. wyznaczona temperatura pieczenia w polaczeniu z cukrem zawartym w piwie i miodem spowodowala, ze chleb zaczal sie juz po 10 minutach zblizac niebezpiecznie do spalenia skorki. Obnizylam, temperature, przykrylam chleb, on dalej zmierzal do przypalenia, wiec po kolejnych 25 minutach sprawdzilam - dzwieczal jak trzeba. Kiedy ostygl i rozkroilam - coz, moglby byc bardziej wypieczony. Ja zapomnialam juz, ze chleb moze sie tak kruszyc podczas krojenia. 3.Dodatki anyzu i kopru wloskiego - to jednak nie sa moje klimaty. Wiec nie pokaze wam ani w calosci, ani w przekroju... qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Rustykalny chleb wiejski ( z serii kamiennych)
Bottom