Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba a'la Veracruz*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 750131" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Inspiracja &quot;Kulinarny atlas świata&quot; GW. Wyd. Agora.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg łososia, dorsza lub pstrąga (ja robiłam z grubych, mięsistych filetów z pangi)</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 cytryny</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 pomidory ( biorę pomidory z puszki, całe z sokiem lub krojone)</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 cebule (20 dkg)</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 ząbki czosnku</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki kaparów</span></p><p><span style="font-size: 26px">10 zielonych oliwek bez pestek</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 łyżki oliwy </span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki posiekanej natki</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 listki laurowe</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżeczki suszonego oregano</span></p><p> <span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka masła do formy</span></p><p><span style="font-size: 26px">kilkanaście oliwek nadziewanych papryką do posypania</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Umytą i dobrze wysuszoną rybę dzielimy na porcje. Jeden obrany ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę, rozcieramy z solą i sokiem z cytryny. Nacieramy tym porcje ryby i odstawiamy w chłodne miejsce.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pozostałe dwa ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Podobnie postępujemy z 10 zielonymi oliwkami. W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory i gotujemy na ostrym ogniu przez kilka minut (używająć pomidorów z puszki można dusić na mniejszym ogniu, ponieważ nie są tak wodniste). Następnie ogień zmniejszamy, wrzucamy oregano i listki laurowe. Dodajemy posiekane oliwki i kapary, po czym dusimy na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i odstawiamy. Na pozostałej oliwie smażymy rybę z obu stron na rumiano. W wersji oryginalnej tego przepisu jest ułożenie usmażonej ryby w wysmarowanym tłuszczem naczyniu ogniotrwałym, zalanie jej sosem, przykrycie pokrywą i zapiekanie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Ja gorącą rybę układam na półmisku, polewam gorącym sosem, posypuję całymi oliwkami nadziewanymi papryką i zaraz podaję. Można oczywiście robić to jak komu wygodnie. Danie nic nie traci na smaku.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Próbowałam w tym sosie udusić podsmażone górne części udek kurczaka, wyszło na 4-. Zbyt natrętny okazał się smak oregano, który doskonale komponuje sie ze smakiem ryby.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 750131, member: 10341"] [SIZE=10]Inspiracja "Kulinarny atlas świata" GW. Wyd. Agora. [B]Składniki[/B] 1 kg łososia, dorsza lub pstrąga (ja robiłam z grubych, mięsistych filetów z pangi) 2 cytryny 4 pomidory ( biorę pomidory z puszki, całe z sokiem lub krojone) 2 cebule (20 dkg) 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 10 zielonych oliwek bez pestek 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki 2 listki laurowe 2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz 1 łyżka masła do formy kilkanaście oliwek nadziewanych papryką do posypania Umytą i dobrze wysuszoną rybę dzielimy na porcje. Jeden obrany ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę, rozcieramy z solą i sokiem z cytryny. Nacieramy tym porcje ryby i odstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pozostałe dwa ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Podobnie postępujemy z 10 zielonymi oliwkami. W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory i gotujemy na ostrym ogniu przez kilka minut (używająć pomidorów z puszki można dusić na mniejszym ogniu, ponieważ nie są tak wodniste). Następnie ogień zmniejszamy, wrzucamy oregano i listki laurowe. Dodajemy posiekane oliwki i kapary, po czym dusimy na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i odstawiamy. Na pozostałej oliwie smażymy rybę z obu stron na rumiano. W wersji oryginalnej tego przepisu jest ułożenie usmażonej ryby w wysmarowanym tłuszczem naczyniu ogniotrwałym, zalanie jej sosem, przykrycie pokrywą i zapiekanie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Ja gorącą rybę układam na półmisku, polewam gorącym sosem, posypuję całymi oliwkami nadziewanymi papryką i zaraz podaję. Można oczywiście robić to jak komu wygodnie. Danie nic nie traci na smaku. Próbowałam w tym sosie udusić podsmażone górne części udek kurczaka, wyszło na 4-. Zbyt natrętny okazał się smak oregano, który doskonale komponuje sie ze smakiem ryby. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba a'la Veracruz*
Top
Bottom