Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba Florentine - po florencku (scandinavian)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 39184" data-attributes="member: 36"><p>Proporcji nie podaje, bo robie zawsze &quot;na oko&quot;. </p><p>Filety np. dorsza, ok. 100-150 g na osobe rozmrozic i natrzec sokiem z cytryny, sola i odrobina pieprzu. Odkladamy na chwile. </p><p>W tym czasie szykujemy szpinak (ja biore po prostu mrozony, starajac sie odlac z niego jak najwiecej wody. Podprawiamy maka ze smietana, solimy, pieprzymy, ew. odrobina galki muszkatulowej jak ktos lubi. </p><p>Przekladamy szpinak do wysmarowanej tluszczem formy, na to rybe osuszona papierowym recznikiem (bo i tak pusci sporo wody). Posypujemy tartym serem i zapiekamy az ryba bedzie gotowa (ok.15 min, 180C). Mozna na poczatku wlaczyc samo dolne ogrzewanie, zeby ser sie nie za bardzo spiekl. </p><p>Podawac z pyszna surowka i ziemniakami (moze byc domowe pure z koperkiem). </p><p>Jest to wersja bardzo uproszczona, bo w oryginale zapieka sie wczesniej upieczona rybe, a przed zapiekaniem serem smaruje sie ja sosem beszamelowym. </p><p>Gwarantuje jednak, ze moj przepis jest &quot;zjadliwy&quot;, nawet jezeli ma mniej wspolnego z oryginalem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 39184, member: 36"] Proporcji nie podaje, bo robie zawsze "na oko". Filety np. dorsza, ok. 100-150 g na osobe rozmrozic i natrzec sokiem z cytryny, sola i odrobina pieprzu. Odkladamy na chwile. W tym czasie szykujemy szpinak (ja biore po prostu mrozony, starajac sie odlac z niego jak najwiecej wody. Podprawiamy maka ze smietana, solimy, pieprzymy, ew. odrobina galki muszkatulowej jak ktos lubi. Przekladamy szpinak do wysmarowanej tluszczem formy, na to rybe osuszona papierowym recznikiem (bo i tak pusci sporo wody). Posypujemy tartym serem i zapiekamy az ryba bedzie gotowa (ok.15 min, 180C). Mozna na poczatku wlaczyc samo dolne ogrzewanie, zeby ser sie nie za bardzo spiekl. Podawac z pyszna surowka i ziemniakami (moze byc domowe pure z koperkiem). Jest to wersja bardzo uproszczona, bo w oryginale zapieka sie wczesniej upieczona rybe, a przed zapiekaniem serem smaruje sie ja sosem beszamelowym. Gwarantuje jednak, ze moj przepis jest "zjadliwy", nawet jezeli ma mniej wspolnego z oryginalem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba Florentine - po florencku (scandinavian)*
Top
Bottom