Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba gotowana po rosyjsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 829394" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ryba gotowana po rosyjsku</strong></p><p></p><p>Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 <strong>&quot;Kuchnia rosyjska&quot;</strong></p><p></p><p>Porcja dla 4 osób</p><p></p><p>1 sum, sandacz lub szczupak wagi ok. 1 kg </p><p>10 świeżych prawdziwków ( <span style="color: #483D8B">u mnie suszone</span>)</p><p>2 marchwie</p><p>2 pietruszki</p><p>5 pomidorów (<span style="color: #483D8B">u mnie z puszki</span>)</p><p>4 ogórki małosolne</p><p>200 g oliwek zielonych i czarnych</p><p>3 łyżki kaparów</p><p>2 łyżki masła</p><p>1/2 cytryny pokrojonej w cienkie plasterki</p><p>1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki</p><p>3 liście laurowe</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>sol, pieprz</p><p></p><p>1. Rybę sprawić, starannie umyć i pokroić w dzwonka. Ułożyć w rynience do gotowania ryb, zalać 1,5 l osolonej wody. Dodać umyte i oczyszczone grzyby, zagotować, po czym gotować na wolnym ogniu 25 min. <span style="color: #483D8B">Ja oprócz namoczonych grzybów dałam do wywaru cebulę z goździkiem, pietruszkę ( korzeń i natkę), kawałek selera, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotowałam na małym ogniu 10 minut i zostawiłam pod przykryciem, by ryba doszła do odpowiedniej miękkości, a się nie rozpadała. </span></p><p>2. Marchew i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w słupki i podsmażyć na 1 łyżce masła przez 5 min. Wyjąć, osączyć, zalać niewielka ilością wody i gotować 10 min.<span style="color: #483D8B"> Ja nie wyjmowałam, tylko udusiłam pod przykryciem na łyżce oliwy z masłem.</span></p><p>3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wypestkować, pokroić na małe kawałki i zasmażać 6-7 min na reszcie masła, następnie przefasować przez sito.<span style="color: #483D8B"> Pomidory z puszki pozbawiłam większości gniazd nasiennych, posiekałam i dodałam do podduszonych warzyw. </span></p><p>4. Ogórki obrać, wypestkować i pokroić w płatki. Zalać niewielka ilością wrzątku i gotować 15 min. <span style="color: #483D8B">Ja pokroiłam je w </span><span style="color: #483D8B">julienne, krótko dusiłam na maśle i dodałam do sosu</span>. Grzyby wyjąć z bulionu, w którym gotuje się ryba i pokroić w małe kawałki. <span style="color: #483D8B">Ja swoje suszone po pokrojeniu krótko dla smaku podsmażyłam na odrobinie masła pozostałego spod ogórków.</span></p><p>5. Ugotowane: marchew, pietruszkę i ogórki połączyć z grzybami. Dodać przesmażone pomidory i kapary. Zalać 500 ml bulionu z gotowania ryby. <span style="color: #483D8B">Ja dodałam jeszcze kilka podsmażonych i posiekanych pieczarek. </span>Doprawić sola, pieprzem i cukrem. Tak uzyskany sos wymieszać. </p><p>6. Rybę ułożyć na półmisku, polać sosem i podać przybraną plasterkami cytryny,</p><p>oliwkami i siekaną zieloną pietruszką.</p><p></p><p><span style="color: #483D8B">Ryba wychodzi bardzo smaczna. Robiłam ją dwukrotnie - za pierwszym razem ze szczupaka, za drugim z dorsza. Rybę przed gotowaniem porządnie skropiłam cytryną i odstawiłam na co najmniej pół godziny. </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 829394, member: 1024"] [B]Ryba gotowana po rosyjsku[/B] Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 [B]"Kuchnia rosyjska"[/B] Porcja dla 4 osób 1 sum, sandacz lub szczupak wagi ok. 1 kg 10 świeżych prawdziwków ( [COLOR=#483D8B]u mnie suszone[/COLOR]) 2 marchwie 2 pietruszki 5 pomidorów ([COLOR=#483D8B]u mnie z puszki[/COLOR]) 4 ogórki małosolne 200 g oliwek zielonych i czarnych 3 łyżki kaparów 2 łyżki masła 1/2 cytryny pokrojonej w cienkie plasterki 1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru sol, pieprz 1. Rybę sprawić, starannie umyć i pokroić w dzwonka. Ułożyć w rynience do gotowania ryb, zalać 1,5 l osolonej wody. Dodać umyte i oczyszczone grzyby, zagotować, po czym gotować na wolnym ogniu 25 min. [COLOR=#483D8B]Ja oprócz namoczonych grzybów dałam do wywaru cebulę z goździkiem, pietruszkę ( korzeń i natkę), kawałek selera, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotowałam na małym ogniu 10 minut i zostawiłam pod przykryciem, by ryba doszła do odpowiedniej miękkości, a się nie rozpadała. [/COLOR] 2. Marchew i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w słupki i podsmażyć na 1 łyżce masła przez 5 min. Wyjąć, osączyć, zalać niewielka ilością wody i gotować 10 min.[COLOR=#483D8B] Ja nie wyjmowałam, tylko udusiłam pod przykryciem na łyżce oliwy z masłem.[/COLOR] 3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wypestkować, pokroić na małe kawałki i zasmażać 6-7 min na reszcie masła, następnie przefasować przez sito.[COLOR=#483D8B] Pomidory z puszki pozbawiłam większości gniazd nasiennych, posiekałam i dodałam do podduszonych warzyw. [/COLOR] 4. Ogórki obrać, wypestkować i pokroić w płatki. Zalać niewielka ilością wrzątku i gotować 15 min. [COLOR=#483D8B]Ja pokroiłam je w [/COLOR][COLOR=#483D8B]julienne, krótko dusiłam na maśle i dodałam do sosu[/COLOR]. Grzyby wyjąć z bulionu, w którym gotuje się ryba i pokroić w małe kawałki. [COLOR=#483D8B]Ja swoje suszone po pokrojeniu krótko dla smaku podsmażyłam na odrobinie masła pozostałego spod ogórków.[/COLOR] 5. Ugotowane: marchew, pietruszkę i ogórki połączyć z grzybami. Dodać przesmażone pomidory i kapary. Zalać 500 ml bulionu z gotowania ryby. [COLOR=#483D8B]Ja dodałam jeszcze kilka podsmażonych i posiekanych pieczarek. [/COLOR]Doprawić sola, pieprzem i cukrem. Tak uzyskany sos wymieszać. 6. Rybę ułożyć na półmisku, polać sosem i podać przybraną plasterkami cytryny, oliwkami i siekaną zieloną pietruszką. [COLOR=#483D8B]Ryba wychodzi bardzo smaczna. Robiłam ją dwukrotnie - za pierwszym razem ze szczupaka, za drugim z dorsza. Rybę przed gotowaniem porządnie skropiłam cytryną i odstawiłam na co najmniej pół godziny. [/COLOR] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba gotowana po rosyjsku*
Top
Bottom