Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba na kwaśno*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 161290" data-attributes="member: 90"><p>Przepis z książki &quot; Domowe przewtwory&quot; - nie robiłam</p><p></p><p>po 50 dag karpia, szczupaka, okonia i węgorza</p><p>sól</p><p>mielony czarny pieprz</p><p>9 dag mąki</p><p>15 dag masła</p><p>50 dag cebuli</p><p>2 duże cytryny</p><p>1/2 l wody</p><p>12 l białego octu winnego</p><p>1/2 l wytrawnego białego wina</p><p>10 ziarenek pieprzu</p><p>1 łyżeczka suszonego estragonu</p><p></p><p>Ryby pokroić na dzwonka, osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć na rozgrzanym maśle ( 9 dag) na złoto, osączyć na bibule.</p><p>Z karpia, szczupaka i okonia zdjąć skórę i wyjąć ości. W głębokim naczyniu żaroodpornym ułożyć wszystkie gatunki ryb, na wierzchu położyć plasterki cebuli i cytryny.</p><p>W dużym rondlu roztopić resztę masła, dodać 4 dag mąki, dobrze rozetrzeć, rozprowadzić wodą, octem i winem, zagotować na dużym ogniu, ubijając cały czas trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje, zmniejszyć ogień, dodać 1 łyżkę soli, ziarnka pieprzu i estragon, gotować jeszcze 5 minut. Podlać sosem ryby, przestudzić, przykryć folią i wstawić na 2 dni do lodówki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 161290, member: 90"] Przepis z książki " Domowe przewtwory" - nie robiłam po 50 dag karpia, szczupaka, okonia i węgorza sól mielony czarny pieprz 9 dag mąki 15 dag masła 50 dag cebuli 2 duże cytryny 1/2 l wody 12 l białego octu winnego 1/2 l wytrawnego białego wina 10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka suszonego estragonu Ryby pokroić na dzwonka, osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć na rozgrzanym maśle ( 9 dag) na złoto, osączyć na bibule. Z karpia, szczupaka i okonia zdjąć skórę i wyjąć ości. W głębokim naczyniu żaroodpornym ułożyć wszystkie gatunki ryb, na wierzchu położyć plasterki cebuli i cytryny. W dużym rondlu roztopić resztę masła, dodać 4 dag mąki, dobrze rozetrzeć, rozprowadzić wodą, octem i winem, zagotować na dużym ogniu, ubijając cały czas trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje, zmniejszyć ogień, dodać 1 łyżkę soli, ziarnka pieprzu i estragon, gotować jeszcze 5 minut. Podlać sosem ryby, przestudzić, przykryć folią i wstawić na 2 dni do lodówki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba na kwaśno*
Top
Bottom