Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba na sposób śródziemnomorski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1725619" data-attributes="member: 692"><p><strong>Ryba po messyńsku wersja qd</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Moja wersja ( odtworzenie dania jakie jedliśmy w Messynie) niewiele się różni od tytułowej, więc nie zakładam osobnego wątku.</strong></p><p><strong></strong></p><p>Składniki na 4 osoby</p><p></p><p>600 g miecznika (ryba ma być w dużych, zwartych kawałkach ; u mnie zębacz, ale sadzę że nada się również molwa, miruna nowozelandzka)</p><p>1 cebula ( najlepiej czerwona)</p><p>250 g pomidorków cherry ( lub przecier pomidorowy 300g)</p><p>2 łyżki oliwek ( zielone lub czarne, ja skłaniam się ku czarnym)</p><p>2 łyżki kaparów ( najlepiej solone, w braku solonych kapary z marynaty opłukać i odcedzić) )</p><p>tarta bułka</p><p>mielone migdały</p><p>siekana nać pietruszki</p><p>tarty parmezan lub pecorino</p><p>sól ( ostrożnie!)</p><p>pieprz</p><p>oliwa z oliwek</p><p></p><p></p><p>Wykonanie</p><p>Sos : cebulę pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, oliwki</p><p>( odcedzone z zalewy i opłukane, można przekroić na 4 części) kapary , sól i pieprz do smaku. Gotować sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje.</p><p>Naczynie do zapiekania pomalować oliwą, dać na dno parę łyżek sosu, ułożyć kawałki ryby i przykryć resztą sosu.</p><p>Przygotować posypkę: tartą bułkę wymieszać z tartymi migdałami oraz serem i pietruszką(1: 1:1:1). Posypać rybe w sosie i upiec.</p><p></p><p>Piecze się ok. 30 min w 200 stopniach C.</p><p>Podawać należy z chrupiącą bagietką ( i popijać białym schłodzonym winem J)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1725619, member: 692"] [B]Ryba po messyńsku wersja qd Moja wersja ( odtworzenie dania jakie jedliśmy w Messynie) niewiele się różni od tytułowej, więc nie zakładam osobnego wątku. [/B] Składniki na 4 osoby 600 g miecznika (ryba ma być w dużych, zwartych kawałkach ; u mnie zębacz, ale sadzę że nada się również molwa, miruna nowozelandzka) 1 cebula ( najlepiej czerwona) 250 g pomidorków cherry ( lub przecier pomidorowy 300g) 2 łyżki oliwek ( zielone lub czarne, ja skłaniam się ku czarnym) 2 łyżki kaparów ( najlepiej solone, w braku solonych kapary z marynaty opłukać i odcedzić) ) tarta bułka mielone migdały siekana nać pietruszki tarty parmezan lub pecorino sól ( ostrożnie!) pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Sos : cebulę pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, oliwki ( odcedzone z zalewy i opłukane, można przekroić na 4 części) kapary , sól i pieprz do smaku. Gotować sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Naczynie do zapiekania pomalować oliwą, dać na dno parę łyżek sosu, ułożyć kawałki ryby i przykryć resztą sosu. Przygotować posypkę: tartą bułkę wymieszać z tartymi migdałami oraz serem i pietruszką(1: 1:1:1). Posypać rybe w sosie i upiec. Piecze się ok. 30 min w 200 stopniach C. Podawać należy z chrupiącą bagietką ( i popijać białym schłodzonym winem J) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba na sposób śródziemnomorski*
Bottom