Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba na sposób śródziemnomorski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 865676" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi ze &quot;Smaków i aromatów&quot; sprzed kilku lat. Robiłam tę rybę kilka razy i nie mogę się zdecydować, która ryba morska najlepiej się do tego nadaje. Preferuję ryby o białym mięsie, próbowałam więc dorsza, soli i grenadiera i chyba ten ostatni najbardziej mi odpowiadał. Przy kupowaniu ryby ważne jest, aby wziąć pod uwagę wielkość naczynia do zapiekania, ponieważ ryba musi przykryć dno równomiernie jedną warstwą.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>50 - 70 dkg filetów ryby morskiej bez skóry i ości</p><p>filiżanka czarnych oliwek</p><p>czubata łyżka kaparów</p><p>2 czubate łyżki posiekanej młodej cebulki (dymki)</p><p>1/2 strączka ostrej papryczki chilli (bez pestek)</p><p>filiżanka liści świeżej bazylii</p><p> 3 - 4 średnie pomidory ( w sezonie podłużne pelati, doskonałe są także całe pelati z puszki)</p><p>łyżeczka suszonego tymianku</p><p>2 - 3 łyżki soku z limonki</p><p>6 ząbków czosnku</p><p>1/3 szklanki oliwy z oliwek (jesli ktoś nie lubi można zastapić olejem z pestek winogron)</p><p>sól morska, biały pieprz ( z braku morskiej, brałam sól zwykłą)</p><p></p><p> Filety myjemy pod bieżącą wodą i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na poprzeczne kawałki szerokości 3 - 4 cm. Skrapiamy sokiem z limonki i ostrożnie solimy. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut.</p><p>W tym czasie obieramy pomidory ze skórki i kroimy w 0,5 cm plasterki. Pomidory z puszki osączamy z zalewy i kroimy podobnie jak świeże. Według przepisu oliwki ucieramy na tarce w grube wiórki. Ja, w trosce o palce, kroję je w cienkie plasterki. Ale jesli ktoś chce, może je zetrzeć. </p><p>Teraz dno żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą i układamy porcje ryby tak, by pokryły je jedną warstwą. Rybę oprószamy pieprzem i roztartym w palcach tymiankiem, a dookoła układamy ząbki czosnku. Póżniej można je wyjąć, jesli ktoś nie lubi pieczonego czosnku. Jeszcze rozsypujemy równomiernie oliwki, kapary, papryczkę chilli pokrojoną w cieniutkie paseczki i posiekane cebulki. Delikatnie solimy i całość przykrywamy plastrami pomidorów, które posypujemy posiekaną grubo bazylią. Potrawę polewamy oliwą i bez przykrycia wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na co najmniej pół godziny. Formy nie wolno przykrywać, bo inaczej na dnie zbierze sie pomidorowo - rybna zupa. Gotową rybę podajemy ze świeżutką bułką paryską lub bagietką w towarzystwie dobrego, wytrawnego białego wina. Jak zwrócono na to uwagę w przepisie, jeśli wino wyda nam się za kwaśne, należy podać masło do smarowania pieczywa, gdyż tłuszcz łagodzi kontrasty smakowe. Ja nie zawsze podawałam tę rybę z winem, a i tak smakowała doskonale.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 865676, member: 10341"] Przepis pochodzi ze "Smaków i aromatów" sprzed kilku lat. Robiłam tę rybę kilka razy i nie mogę się zdecydować, która ryba morska najlepiej się do tego nadaje. Preferuję ryby o białym mięsie, próbowałam więc dorsza, soli i grenadiera i chyba ten ostatni najbardziej mi odpowiadał. Przy kupowaniu ryby ważne jest, aby wziąć pod uwagę wielkość naczynia do zapiekania, ponieważ ryba musi przykryć dno równomiernie jedną warstwą. [B]Składniki[/B] 50 - 70 dkg filetów ryby morskiej bez skóry i ości filiżanka czarnych oliwek czubata łyżka kaparów 2 czubate łyżki posiekanej młodej cebulki (dymki) 1/2 strączka ostrej papryczki chilli (bez pestek) filiżanka liści świeżej bazylii 3 - 4 średnie pomidory ( w sezonie podłużne pelati, doskonałe są także całe pelati z puszki) łyżeczka suszonego tymianku 2 - 3 łyżki soku z limonki 6 ząbków czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek (jesli ktoś nie lubi można zastapić olejem z pestek winogron) sól morska, biały pieprz ( z braku morskiej, brałam sól zwykłą) Filety myjemy pod bieżącą wodą i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na poprzeczne kawałki szerokości 3 - 4 cm. Skrapiamy sokiem z limonki i ostrożnie solimy. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie obieramy pomidory ze skórki i kroimy w 0,5 cm plasterki. Pomidory z puszki osączamy z zalewy i kroimy podobnie jak świeże. Według przepisu oliwki ucieramy na tarce w grube wiórki. Ja, w trosce o palce, kroję je w cienkie plasterki. Ale jesli ktoś chce, może je zetrzeć. Teraz dno żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą i układamy porcje ryby tak, by pokryły je jedną warstwą. Rybę oprószamy pieprzem i roztartym w palcach tymiankiem, a dookoła układamy ząbki czosnku. Póżniej można je wyjąć, jesli ktoś nie lubi pieczonego czosnku. Jeszcze rozsypujemy równomiernie oliwki, kapary, papryczkę chilli pokrojoną w cieniutkie paseczki i posiekane cebulki. Delikatnie solimy i całość przykrywamy plastrami pomidorów, które posypujemy posiekaną grubo bazylią. Potrawę polewamy oliwą i bez przykrycia wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na co najmniej pół godziny. Formy nie wolno przykrywać, bo inaczej na dnie zbierze sie pomidorowo - rybna zupa. Gotową rybę podajemy ze świeżutką bułką paryską lub bagietką w towarzystwie dobrego, wytrawnego białego wina. Jak zwrócono na to uwagę w przepisie, jeśli wino wyda nam się za kwaśne, należy podać masło do smarowania pieczywa, gdyż tłuszcz łagodzi kontrasty smakowe. Ja nie zawsze podawałam tę rybę z winem, a i tak smakowała doskonale. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba na sposób śródziemnomorski*
Top
Bottom