Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba nadziewana pieczona +sos pomidorowy (Diana)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 39283" data-attributes="member: 36"><p><strong>RYBA NADZIEWANA PIECZONA</strong> </p><p>składniki na 6 porcji: </p><p>1 1/2 kg okonia, ostroboka lub innej ryby, </p><p>1 drobno posiekany seler, </p><p>1 drobno pokrajana cebula, </p><p>1 drobno posiekany plasterek bekonu, </p><p>2 łyżki niesolonego masła, </p><p>5 dużych drobno pokrajanych pieczarek, </p><p>1 szklanka posiekanych kiełków sojowych, </p><p>3/4 szklanki mrożonego groszku, </p><p>1 szklanka gotowanego ryżu, </p><p>1 jajko, </p><p>1/2 łyżeczki lekko zmiażdżonych nasion kopru, </p><p>1 porcja soku ze świeżych pomidorów </p><p></p><p>Umyć i oskrobać rybę. </p><p>Przy użyciu ostrego noża usunąć w całości kręgosłup. </p><p>Ułożyć seler, cebulę i bekon w specjalnym naczyniu do pieczenia w kuchence mikrofalowej razem z masłem. </p><p>Przykryć i smażyć, nastawiając na najwyższą temperaturę, przez 3 minuty. </p><p>Dołożyć pieczarki, kiełki sojowe oraz groszek. Przykryć i smażyć jeszcze przez kolejne 4 minuty, co pewien czas mieszając. </p><p>Wyjąć, dodać ryż, jajko i przyprawy. Ostudzić. </p><p>Wypełnić rybę przygotowaną mieszaniną i umieścić w dużej torbie plastikowej. Ułożyć ją w naczyniu. Pokropić lekko sokiem pomidorowym, przedziurawić torbę w kilku miejscach z wierzchu i związać wylot opakowania paskiem folii. </p><p>Dusić w kuchence nastawionej na najwyższą temperaturę przez 16 - 20 minut, aż mięso będzie się rozwarstwiać w najgrubszym miejscu. </p><p>Odlać płyn z naczynia, następnie dusić w najwyższej temperaturze przez 3-4 minuty. </p><p>Zdjąć torbę uważnie, aby nie usunąć sosu, przybrać rybę plasterkami cytryny oraz pietruszką i podawać z sosem pomidorowym. </p><p></p><p><strong>SOS POMIDOROWY</strong> </p><p>2 1/2 łyżki oliwy, </p><p>125 g posiekanej cebuli, </p><p>1 drobno pokrajany seler, </p><p>1 kilogram bardzo dojrzałych pomidorów lub pokrajane grubo włoskie pomidory w puszce, </p><p>2 łyżki koncentratu pomidorowego, </p><p>1 listek laurowy, </p><p>1 łyżeczka suszonych listków bazylii, </p><p>sól i pieprz. </p><p></p><p>Olej podgrzać i usmażyć seler oraz cebulę na złoty kolor. </p><p>Dodać pomidory, koncentrat i pozostałe składniki. </p><p>Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając co jakiś czas gotować bez przykrycia przez 45 minut, aż zgęstnieje.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 39283, member: 36"] [B]RYBA NADZIEWANA PIECZONA[/B] składniki na 6 porcji: 1 1/2 kg okonia, ostroboka lub innej ryby, 1 drobno posiekany seler, 1 drobno pokrajana cebula, 1 drobno posiekany plasterek bekonu, 2 łyżki niesolonego masła, 5 dużych drobno pokrajanych pieczarek, 1 szklanka posiekanych kiełków sojowych, 3/4 szklanki mrożonego groszku, 1 szklanka gotowanego ryżu, 1 jajko, 1/2 łyżeczki lekko zmiażdżonych nasion kopru, 1 porcja soku ze świeżych pomidorów Umyć i oskrobać rybę. Przy użyciu ostrego noża usunąć w całości kręgosłup. Ułożyć seler, cebulę i bekon w specjalnym naczyniu do pieczenia w kuchence mikrofalowej razem z masłem. Przykryć i smażyć, nastawiając na najwyższą temperaturę, przez 3 minuty. Dołożyć pieczarki, kiełki sojowe oraz groszek. Przykryć i smażyć jeszcze przez kolejne 4 minuty, co pewien czas mieszając. Wyjąć, dodać ryż, jajko i przyprawy. Ostudzić. Wypełnić rybę przygotowaną mieszaniną i umieścić w dużej torbie plastikowej. Ułożyć ją w naczyniu. Pokropić lekko sokiem pomidorowym, przedziurawić torbę w kilku miejscach z wierzchu i związać wylot opakowania paskiem folii. Dusić w kuchence nastawionej na najwyższą temperaturę przez 16 - 20 minut, aż mięso będzie się rozwarstwiać w najgrubszym miejscu. Odlać płyn z naczynia, następnie dusić w najwyższej temperaturze przez 3-4 minuty. Zdjąć torbę uważnie, aby nie usunąć sosu, przybrać rybę plasterkami cytryny oraz pietruszką i podawać z sosem pomidorowym. [B]SOS POMIDOROWY[/B] 2 1/2 łyżki oliwy, 125 g posiekanej cebuli, 1 drobno pokrajany seler, 1 kilogram bardzo dojrzałych pomidorów lub pokrajane grubo włoskie pomidory w puszce, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 listek laurowy, 1 łyżeczka suszonych listków bazylii, sól i pieprz. Olej podgrzać i usmażyć seler oraz cebulę na złoty kolor. Dodać pomidory, koncentrat i pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając co jakiś czas gotować bez przykrycia przez 45 minut, aż zgęstnieje. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba nadziewana pieczona +sos pomidorowy (Diana)*
Top
Bottom