Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba po nicejsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1352624" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ryba po nicejsku</strong></p><p></p><p>dla 4 osób</p><p></p><p>Źródło przepisu - Sarah Woodward Kuchnia francuska</p><p></p><p>Składniki:</p><p>8 niewielkich, oskrobanych i wypatroszonych barwen czerwonych (u mnie 6 tuszek nototenii)</p><p>mąką pszenna, sól, świeżo zmielony pieprz</p><p>oliwa do smażenia</p><p>1 drobno posiekana słodka biała cebula</p><p>4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku (u mnie posiekane)</p><p>500 g obranych i posiekanych dojrzałych pomidorów śliwkowych</p><p>2 szczypty szafranu (pominęłam, bo nie lubię)</p><p>8 filetów z anchovies</p><p>2 cytryny, pokrojone na 16 plasterków (mnie się udało pokroić jedną na 12 plasterków)</p><p>16 małych czarnych oliwek (dalam kalamata, bo takie miałam w domu)</p><p>1 łyżka odsączonych kaparów</p><p>oliwa extra virgin</p><p></p><p>Piekarnik nagrzać do 180 stopni.</p><p>Ryby oprószyć mąką z przyprawami i usmażyć na rumiano w rozgrzanej oliwie po 2 minuty na każdej stronie. Wyjąć, położyć na ręczniku kuchennym, a potem ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obsypać cebulą, czosnkiem i pomidorami.</p><p>W niewielkiem ilości ciepłej wody kilka minut moczyć szafran, a potem polać nim ryby.</p><p>Na każdej rybie umieścić filecik anchovies i dwa plastry cytryny.</p><p>Posiekane pomidory obsypać kaparami i oliwkami.</p><p>Piec bez przykrycia 20 minut. Przed podaniem skropić dobrą oliwą extra virgin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77470[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1352624, member: 1024"] [B]Ryba po nicejsku[/B] dla 4 osób Źródło przepisu - Sarah Woodward Kuchnia francuska Składniki: 8 niewielkich, oskrobanych i wypatroszonych barwen czerwonych (u mnie 6 tuszek nototenii) mąką pszenna, sól, świeżo zmielony pieprz oliwa do smażenia 1 drobno posiekana słodka biała cebula 4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku (u mnie posiekane) 500 g obranych i posiekanych dojrzałych pomidorów śliwkowych 2 szczypty szafranu (pominęłam, bo nie lubię) 8 filetów z anchovies 2 cytryny, pokrojone na 16 plasterków (mnie się udało pokroić jedną na 12 plasterków) 16 małych czarnych oliwek (dalam kalamata, bo takie miałam w domu) 1 łyżka odsączonych kaparów oliwa extra virgin Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ryby oprószyć mąką z przyprawami i usmażyć na rumiano w rozgrzanej oliwie po 2 minuty na każdej stronie. Wyjąć, położyć na ręczniku kuchennym, a potem ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obsypać cebulą, czosnkiem i pomidorami. W niewielkiem ilości ciepłej wody kilka minut moczyć szafran, a potem polać nim ryby. Na każdej rybie umieścić filecik anchovies i dwa plastry cytryny. Posiekane pomidory obsypać kaparami i oliwkami. Piec bez przykrycia 20 minut. Przed podaniem skropić dobrą oliwą extra virgin. [ATTACH=full]77470[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba po nicejsku*
Top
Bottom