Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba po rosyjsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 828943" data-attributes="member: 90"><p>Przepis z książki Zofii Zawistowskiej &quot;Ryby na naszym stole&quot;</p><p>W oryginalnym przepisie jest dorsz lub karmazyn, ja miałam pangę.</p><p>[ATTACH=full]38994[/ATTACH]</p><p></p><p>50 dag filetów</p><p>włoszczyzna ( marchew, pietruszka, por seler)</p><p>sok z cytryny do skropienia ryby</p><p>2 cebule</p><p>1,5 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>4 łyżki oleju</p><p>2 kwaszone ogórki</p><p>łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p>sól, pieprz</p><p>ziele angielskie, liść laurowy</p><p></p><p>Ja oczywiście zrobiłam z dużo mniejszej porcji i nieco inaczej niż podano w przepisie. Zaznaczę moje zmiany w trakcie.</p><p></p><p>Filety rozmrozić, skropić sokiem cytrynowym i zostawić na ok. 1 godzinę.</p><p>Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( ja pokroiłam w półplasterki). Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele ang., liść laurowy, sól, pieprz. Gotować pod przykryciem. Kiedy zmiękną włożyć rybę i nadal krótko gotować ( ok. 10-15 minut) ( ja chyba krócej, ale nie pamiętam ile min.) Rybę wyjąć , przestudzić i pokroić na porcje ( ja od razu włożyłam do gotowania poporcjowaną)</p><p>Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na lekko złoto, dodać koncentrat pomidorowy, trochę razem przesmażyć, rozprowadzić niewielką ilością wywaru z warzyw i ryby. Włożyć rybę. ( ja rybę pozostawiłam w wywarze a sos dokończyłam bez ryby). Doprawić do smaku solą i pieprzem, zaprawić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wcześniej niewielką ilością zimnego wywaru. Zagotować i dusić jeszcze kilka minut . Pod koniec dodać pokrojone w plastry ogórki. (ja przed zagęszczeniem sosu mąką ziemniaczaną dodałam ogórka kiszonego pokrojonego w półplasterki).</p><p></p><p>Rybę podałam z ziemniakami gniecionymi oraz z warzywami, z którymi gotowała się ryba, polałam sosem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]38995[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 828943, member: 90"] Przepis z książki Zofii Zawistowskiej "Ryby na naszym stole" W oryginalnym przepisie jest dorsz lub karmazyn, ja miałam pangę. [ATTACH=full]38994[/ATTACH] 50 dag filetów włoszczyzna ( marchew, pietruszka, por seler) sok z cytryny do skropienia ryby 2 cebule 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju 2 kwaszone ogórki łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy Ja oczywiście zrobiłam z dużo mniejszej porcji i nieco inaczej niż podano w przepisie. Zaznaczę moje zmiany w trakcie. Filety rozmrozić, skropić sokiem cytrynowym i zostawić na ok. 1 godzinę. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( ja pokroiłam w półplasterki). Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele ang., liść laurowy, sól, pieprz. Gotować pod przykryciem. Kiedy zmiękną włożyć rybę i nadal krótko gotować ( ok. 10-15 minut) ( ja chyba krócej, ale nie pamiętam ile min.) Rybę wyjąć , przestudzić i pokroić na porcje ( ja od razu włożyłam do gotowania poporcjowaną) Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na lekko złoto, dodać koncentrat pomidorowy, trochę razem przesmażyć, rozprowadzić niewielką ilością wywaru z warzyw i ryby. Włożyć rybę. ( ja rybę pozostawiłam w wywarze a sos dokończyłam bez ryby). Doprawić do smaku solą i pieprzem, zaprawić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wcześniej niewielką ilością zimnego wywaru. Zagotować i dusić jeszcze kilka minut . Pod koniec dodać pokrojone w plastry ogórki. (ja przed zagęszczeniem sosu mąką ziemniaczaną dodałam ogórka kiszonego pokrojonego w półplasterki). Rybę podałam z ziemniakami gniecionymi oraz z warzywami, z którymi gotowała się ryba, polałam sosem. [ATTACH=full]38995[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba po rosyjsku*
Bottom