Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba pod kołderką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1477280" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam tę rybę kilka razy i zawsze mi smakowała. Przepis pochodzi ze &quot;Smaków i aromatów&quot;. Można ją robić z różnych ryb morskich, ale mnie najbardziej smakuje z grenadiera o białym, ścisłym mięsie.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 4 filety rybne (u mnie grenadier)</p><p>- 10 dkg edamera lub goudy (biorę goudę)</p><p>- cytryna</p><p>- cebula</p><p>- łyżeczka kolendry (biorę w ziarnach i później miażdżę)</p><p>- szczypta imbiru (suszonego)</p><p>- 4 liście laurowe</p><p> -4 ziarna ziela angielskiego</p><p>- 2 łyżki masła (ja biorę do smażenia pół na pół masło z olejem)</p><p>- sól i biały pieprz</p><p>- 350 ml <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38125&view=findpost&p=1477261" target="_blank">beszamelu</a></p><p></p><p>Rozmrożone lub świeże filety układamy na półmisku, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie zmiażdżoną kolendrą, imbirem i pieprzem. Obkładamy plasterkami cebuli. Trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej na dole lodówki) przez godzinę. Rozgrzewamy na patelni masło z olejem, szybko obsmażamy filety z obydwu stron. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy skórka otartą z cytryny, solą i zielem angielskim. Na każdej porcji kładziemy liść laurowy. </p><p>Podgrzewamy sos beszamelowy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z tartym serem. Przykrywamy sosem rybę, wstawiamy do nagrzanego do 170 st. piekarnika i zapiekamy przez 15 - 20 minut lub trochę dłużej, żeby beszamel się przyrumienił. Wtedy danie jest gotowe.</p><p>Ja podaję tę rybę z tresowanymi (wycinanymi specjalną łyżeczką) kartofelkami i surówką z porów i jabłka (polaną śmietaną z jogurtem). W przepisie proponują też sałatkę z selera, jabłka i orzechów, ale ja nie lubię twardych niespodzianek w miękkim daniu, więc poprzestaję na podanym wyżej wariancie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1477280, member: 10341"] Robiłam tę rybę kilka razy i zawsze mi smakowała. Przepis pochodzi ze "Smaków i aromatów". Można ją robić z różnych ryb morskich, ale mnie najbardziej smakuje z grenadiera o białym, ścisłym mięsie. [B]Składniki [/B]- 4 filety rybne (u mnie grenadier) - 10 dkg edamera lub goudy (biorę goudę) - cytryna - cebula - łyżeczka kolendry (biorę w ziarnach i później miażdżę) - szczypta imbiru (suszonego) - 4 liście laurowe -4 ziarna ziela angielskiego - 2 łyżki masła (ja biorę do smażenia pół na pół masło z olejem) - sól i biały pieprz - 350 ml [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38125&view=findpost&p=1477261"]beszamelu[/URL] Rozmrożone lub świeże filety układamy na półmisku, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie zmiażdżoną kolendrą, imbirem i pieprzem. Obkładamy plasterkami cebuli. Trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej na dole lodówki) przez godzinę. Rozgrzewamy na patelni masło z olejem, szybko obsmażamy filety z obydwu stron. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy skórka otartą z cytryny, solą i zielem angielskim. Na każdej porcji kładziemy liść laurowy. Podgrzewamy sos beszamelowy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z tartym serem. Przykrywamy sosem rybę, wstawiamy do nagrzanego do 170 st. piekarnika i zapiekamy przez 15 - 20 minut lub trochę dłużej, żeby beszamel się przyrumienił. Wtedy danie jest gotowe. Ja podaję tę rybę z tresowanymi (wycinanymi specjalną łyżeczką) kartofelkami i surówką z porów i jabłka (polaną śmietaną z jogurtem). W przepisie proponują też sałatkę z selera, jabłka i orzechów, ale ja nie lubię twardych niespodzianek w miękkim daniu, więc poprzestaję na podanym wyżej wariancie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba pod kołderką
Top
Bottom