Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryba pod ryżowym makaronem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 794154" data-attributes="member: 10341"><p>To był prawdziwy obiad na cztery ręce. Ja robiłam za podkuchenną. Pomysł i przepis zaczerpnęłam z Kuchni azjatyckiej, przepis Lindy Doeser. </p><p></p><p>[ATTACH=full]36426[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki na 4 osoby</p><p></p><p>50 dkg białej ryby (sum, sandacz, sola, itp. ja brałam pangę)</p><p>1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub szczypta suszonego</p><p>1 ząbek czosnku (drobno posiekany)</p><p>2 łyżki sosu sojowego</p><p>15 dkg makaronu ryżowego (wermiszel)</p><p>4 łyżki mąki kukurydzianej</p><p>2 jajka ubite widelcem</p><p>sól i świeżo zmielony czarny pieprz</p><p>olej do głębokiego smażenia</p><p></p><p>Na sos</p><p>2 łyżki sosu sojowego</p><p>2 łyżki octu ryżowego</p><p>1 łyżka cukru</p><p>2 strąki czerwonego chilli cienko pokrojone (ja odrzuciłam pestki, chociaż w przepisie o tym nie mówiono)</p><p>1 dymka, drobno posiekana</p><p></p><p>Chińska zielona jarzynka</p><p>40 - 45 dkg brukselki ( ja wzięłam kapustę pekińską)</p><p>1 łyżeczka oleju słonecznikowego</p><p>2 dymki pokrojone w plasterki z jasną częścią szczypioru</p><p>pół łyżeczki chińskiej przyprawy &quot;5 smaków&quot;</p><p>1 łyżka jasnego sosu sojowego</p><p></p><p>Filety ryby kroimy na medaliony, czyli w kawałki wielkości 2,5 cm. Układamy w naczyniu, posypujemy imbirem, czosnkiem i zalewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut lub nieco dłużej.</p><p>Gdy ryba się marynuje przygotowujemy sos. W rondelku łączymy sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Stawiamy na bardzo małym ogniu i zagotowujemy. Do smaku solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kawałki dymki, chilli, mieszamy i odstawiamy.</p><p>Nożyczkami tniemy makaron na kawałki o długości 3 - 3,5 cm. Wsypujemy do dość szerokiej miski.</p><p>Przygotowane porcje ryby lekko oprószamy mąką, zanurzamy w roztrzepanym jajku i oblepiamy makaronem. Przyciskamy makaron do ryby ręką. Smażymy na oleju, z tym, że ja lałam oleju tylko tyle, żeby przykrywał dno patelni na około 1 cm. Smażyłam po 2 - 3 porcje jednocześnie. Makaron powinien nabrać złotego koloru i stać się chrupki. Olej oczywiście uzupełniałam w razie potrzeby. Rybę wyjmujemy i osączmy na papierowym ręczniku. Oddzielnie w miseczce podajemy sos i sałatkę.</p><p>Brukselkę ( u mnie kapustę pekińską ) czyścimy z zewnętrznych liści i kroimy w cienkie plasterki, ja pekińską w paski. Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy olej i na rozgrzany wsypujemy kapustę i dymkę Smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, 2 minuty. Kapusta nie powinna się zrumienić Wsypujemy przyprawę &quot;5 smaków&quot;, wlewamy sos sojowy i ciągle mieszając smażymy przez kolejne 2 - 3 minuty. Kapustę podajemy gorącą.</p><p>Jak widać wszystko podajemy jednocześnie i gorące, dlatego potrzebna była pomoc do tego obiadu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 794154, member: 10341"] To był prawdziwy obiad na cztery ręce. Ja robiłam za podkuchenną. Pomysł i przepis zaczerpnęłam z Kuchni azjatyckiej, przepis Lindy Doeser. [ATTACH=full]36426[/ATTACH] Składniki na 4 osoby 50 dkg białej ryby (sum, sandacz, sola, itp. ja brałam pangę) 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub szczypta suszonego 1 ząbek czosnku (drobno posiekany) 2 łyżki sosu sojowego 15 dkg makaronu ryżowego (wermiszel) 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka ubite widelcem sól i świeżo zmielony czarny pieprz olej do głębokiego smażenia Na sos 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru 2 strąki czerwonego chilli cienko pokrojone (ja odrzuciłam pestki, chociaż w przepisie o tym nie mówiono) 1 dymka, drobno posiekana Chińska zielona jarzynka 40 - 45 dkg brukselki ( ja wzięłam kapustę pekińską) 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 2 dymki pokrojone w plasterki z jasną częścią szczypioru pół łyżeczki chińskiej przyprawy "5 smaków" 1 łyżka jasnego sosu sojowego Filety ryby kroimy na medaliony, czyli w kawałki wielkości 2,5 cm. Układamy w naczyniu, posypujemy imbirem, czosnkiem i zalewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut lub nieco dłużej. Gdy ryba się marynuje przygotowujemy sos. W rondelku łączymy sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Stawiamy na bardzo małym ogniu i zagotowujemy. Do smaku solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kawałki dymki, chilli, mieszamy i odstawiamy. Nożyczkami tniemy makaron na kawałki o długości 3 - 3,5 cm. Wsypujemy do dość szerokiej miski. Przygotowane porcje ryby lekko oprószamy mąką, zanurzamy w roztrzepanym jajku i oblepiamy makaronem. Przyciskamy makaron do ryby ręką. Smażymy na oleju, z tym, że ja lałam oleju tylko tyle, żeby przykrywał dno patelni na około 1 cm. Smażyłam po 2 - 3 porcje jednocześnie. Makaron powinien nabrać złotego koloru i stać się chrupki. Olej oczywiście uzupełniałam w razie potrzeby. Rybę wyjmujemy i osączmy na papierowym ręczniku. Oddzielnie w miseczce podajemy sos i sałatkę. Brukselkę ( u mnie kapustę pekińską ) czyścimy z zewnętrznych liści i kroimy w cienkie plasterki, ja pekińską w paski. Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy olej i na rozgrzany wsypujemy kapustę i dymkę Smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, 2 minuty. Kapusta nie powinna się zrumienić Wsypujemy przyprawę "5 smaków", wlewamy sos sojowy i ciągle mieszając smażymy przez kolejne 2 - 3 minuty. Kapustę podajemy gorącą. Jak widać wszystko podajemy jednocześnie i gorące, dlatego potrzebna była pomoc do tego obiadu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryba pod ryżowym makaronem*
Bottom