Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba "Sinistro wybacz!" *
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lis" data-source="post: 363206" data-attributes="member: 626"><p><strong>Ryba po grecku na sposób jelonkowski</strong></p><p></p><p>1. <strong>Filety z pangi</strong> w ilosci dowolnej, zależnej od apetytu.</p><p> Posolić, popieprzyć, wytarzać w mące, usmażyć. Odłożyć.</p><p>2. <strong>Sos warzywny</strong>:</p><p> marchewka, pietruszka, por- ilość zależna od upodoby, ale przewaga marchewki</p><p> przecier pomidorowy</p><p> liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka</p><p> sól, świeżo zmielony pieprz, cukier</p><p> oliwa</p><p></p><p>Warzywa zetrzec na tarce o dużych oczkach, pora posiekać w półplasterki. Poddusic je na oliwie, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dorzucić liść laurowy (albo 2), nieco ziela angielskiego, sól, udusić do stosownej miękkości. Ewentualny nadmiar wody zredukować na dużym ogniu (ale wtedy pamietać o mieszaniu). Kiedy warzywa zmiekną, ale nie zamienią się jeszczę w pacię, dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego, cukier, paprykę. Ma być wyraźnie słodko- kwaśne, lekko podbite ostrością papryki. Jak za mało kwaśne dorzucić przecieru (jeśli zabrakło, a nadal nas nie satysfakcjonuje, można posiłkować się cytryną), pogotować chwilę razem. Na koniec zmielić pieprz nad warzywami i odciąć źródło ciepła.</p><p>A teraz bierzemy naczynie do zapiekania, na dno nieco warzywek, potem rybka, znowu warzywka itd. Przykrywamy i zapominamy o tym do następnego dnia, żeby zwierzak miał czas się przegryźć.</p><p>Potem serwujemy na ciepło (odgrzane w piekarniku), z bagietką lub ryżem, albo na zimno.</p><p>Zupełna klasyka, smacznego Sini.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lis, post: 363206, member: 626"] [B]Ryba po grecku na sposób jelonkowski[/B] 1. [B]Filety z pangi[/B] w ilosci dowolnej, zależnej od apetytu. Posolić, popieprzyć, wytarzać w mące, usmażyć. Odłożyć. 2. [B]Sos warzywny[/B]: marchewka, pietruszka, por- ilość zależna od upodoby, ale przewaga marchewki przecier pomidorowy liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka sól, świeżo zmielony pieprz, cukier oliwa Warzywa zetrzec na tarce o dużych oczkach, pora posiekać w półplasterki. Poddusic je na oliwie, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dorzucić liść laurowy (albo 2), nieco ziela angielskiego, sól, udusić do stosownej miękkości. Ewentualny nadmiar wody zredukować na dużym ogniu (ale wtedy pamietać o mieszaniu). Kiedy warzywa zmiekną, ale nie zamienią się jeszczę w pacię, dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego, cukier, paprykę. Ma być wyraźnie słodko- kwaśne, lekko podbite ostrością papryki. Jak za mało kwaśne dorzucić przecieru (jeśli zabrakło, a nadal nas nie satysfakcjonuje, można posiłkować się cytryną), pogotować chwilę razem. Na koniec zmielić pieprz nad warzywami i odciąć źródło ciepła. A teraz bierzemy naczynie do zapiekania, na dno nieco warzywek, potem rybka, znowu warzywka itd. Przykrywamy i zapominamy o tym do następnego dnia, żeby zwierzak miał czas się przegryźć. Potem serwujemy na ciepło (odgrzane w piekarniku), z bagietką lub ryżem, albo na zimno. Zupełna klasyka, smacznego Sini. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba "Sinistro wybacz!" *
Top
Bottom