Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba rodem z Trynidadu*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 905322" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ryba rodem z Trynidadu</strong></p><p></p><p>Niedawno nabyłam &#8222;Kuchnię karaibską&#8221; (z serii Podróże kulinarne) z myślą, że sobie tylko poczytam o egzotycznych potrawach. Ku mojemu zdumieniu okazało się, że większość z nich mogę bez problemu wykonać w domu. To jedna z nich. </p><p>Bardzo smaczna! </p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>4 dzwonka halibuta lub innej ryby, np. dorsza (700 g)</p><p>1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie bałkański)</p><p>1 łyżka curry w proszku (u mnie madras curry)</p><p>1 łyżka wiórków kokosowych</p><p>2 szalotki, drobno posiekane</p><p>2 zmiażdżone ząbki czosnku</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/2 łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu</p><p>3 łyżeczki drobno otartej skórki limonki</p><p>1/2 szklanki soku z limonki</p><p>kawałki limonek do dekoracji</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.</p><p>W płytkim naczyniu żaroodpornym wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami marynaty.</p><p>Piec rybę bez przykrycia około 30 minut, od czasu do czasu polewając marynatą.</p><p>Podać danie ozdobione kawałkami limonek.</p><p></p><p><strong>Moja wersja:</strong></p><p>Miałam piękne, duże i mięsiste filety z dorsza (w ilości większej niż kilogram), które skropiłam cytryną i limonką oraz posypałam solą. Do marynaty zużyłam skórkę i sok z dwóch limonek.</p><p>Naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą, ułożyłam w nim filety i pokryłam marynatą.</p><p>Ostatnie dziesięć minut piekłam w termoobiegu, by ładnie zrumienić rybę.</p><p>Podałam z ryżem gotowanym z odrobiną curry i świeżego imbiru.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 905322, member: 1024"] [B]Ryba rodem z Trynidadu[/B] Niedawno nabyłam „Kuchnię karaibską” (z serii Podróże kulinarne) z myślą, że sobie tylko poczytam o egzotycznych potrawach. Ku mojemu zdumieniu okazało się, że większość z nich mogę bez problemu wykonać w domu. To jedna z nich. Bardzo smaczna! [B]Składniki:[/B] 4 dzwonka halibuta lub innej ryby, np. dorsza (700 g) 1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 1 łyżka curry w proszku (u mnie madras curry) 1 łyżka wiórków kokosowych 2 szalotki, drobno posiekane 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżeczki drobno otartej skórki limonki 1/2 szklanki soku z limonki kawałki limonek do dekoracji [B]Wykonanie:[/B] Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W płytkim naczyniu żaroodpornym wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami marynaty. Piec rybę bez przykrycia około 30 minut, od czasu do czasu polewając marynatą. Podać danie ozdobione kawałkami limonek. [B]Moja wersja:[/B] Miałam piękne, duże i mięsiste filety z dorsza (w ilości większej niż kilogram), które skropiłam cytryną i limonką oraz posypałam solą. Do marynaty zużyłam skórkę i sok z dwóch limonek. Naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą, ułożyłam w nim filety i pokryłam marynatą. Ostatnie dziesięć minut piekłam w termoobiegu, by ładnie zrumienić rybę. Podałam z ryżem gotowanym z odrobiną curry i świeżego imbiru. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba rodem z Trynidadu*
Top
Bottom