- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Frytki robię rzadko, ale rybę w cieście najczęściej z tego przepisu:
"Fish and Chips ( prawdziwe w gazecie)
Ryba smażona w głębokim oleju i frytki
Ciasto do obsmażania ryby
200g mąki, łyżka cukru
4 łyżki piwa
1/4 łyżeczki soli,
2 żółtka
6 łyżek mleka, 6 łyżek wody
2 białka
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać. Zrobić w mące zagłębienie, wlać do środka piwo, wsypać sól, dodać żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Połączyć mleko z wodą, dolewać po troszeczku do ciasta, ciągle ucierając, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na 30 minut, potem ubić białka na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Frytki
1 kg ziemniaków
olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić na paseczki o grubości 1 cm, namoczyć w wodzie. Napełnić frytkownicę olejem, podgrzać do 160°C. Wyjąć pokrojone ziemniaki z wody, dobrze osuszyć w ściereczce, włożyć do frytkownicy. Kiedy będą miękkie, wyjąć z tłuszczu, osączyć. Podnieść temperaturę oleju do 180°C, włożyć z powrotem frytki, smażyć, aż będą chrupkie i złociste. Wyjąć, osączyć na papierze i posolić.
(zdaża mi siem z mrożonych ale to nie je ono)
Ryba
1 kg świeżych, filetów (dorsz)
sos worcester
sok z cytryny
ostra musztarda (Dijon)
mąka
Rybę umyć, osuszyć ściereczką, przyprawić, posypać mąką. Kawałki kolejno zanurzać w przygotowanym cieście; kiedy frytki będą gotowe, włożyć filety do frytkownicy, smażyć 4-5 minut do uzyskania złocistobrązowej!! skórki, wyjąć, posolić. Rybe dajom też z octem
Ale ja nie koniecznie!!!
No i ten Times abo qrde Super Express"
Autor - Lachu http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=25143&start=1546
"Fish and Chips ( prawdziwe w gazecie)
Ryba smażona w głębokim oleju i frytki
Ciasto do obsmażania ryby
200g mąki, łyżka cukru
4 łyżki piwa
1/4 łyżeczki soli,
2 żółtka
6 łyżek mleka, 6 łyżek wody
2 białka
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać. Zrobić w mące zagłębienie, wlać do środka piwo, wsypać sól, dodać żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Połączyć mleko z wodą, dolewać po troszeczku do ciasta, ciągle ucierając, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na 30 minut, potem ubić białka na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Frytki
1 kg ziemniaków
olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić na paseczki o grubości 1 cm, namoczyć w wodzie. Napełnić frytkownicę olejem, podgrzać do 160°C. Wyjąć pokrojone ziemniaki z wody, dobrze osuszyć w ściereczce, włożyć do frytkownicy. Kiedy będą miękkie, wyjąć z tłuszczu, osączyć. Podnieść temperaturę oleju do 180°C, włożyć z powrotem frytki, smażyć, aż będą chrupkie i złociste. Wyjąć, osączyć na papierze i posolić.
(zdaża mi siem z mrożonych ale to nie je ono)
Ryba
1 kg świeżych, filetów (dorsz)
sos worcester
sok z cytryny
ostra musztarda (Dijon)
mąka
Rybę umyć, osuszyć ściereczką, przyprawić, posypać mąką. Kawałki kolejno zanurzać w przygotowanym cieście; kiedy frytki będą gotowe, włożyć filety do frytkownicy, smażyć 4-5 minut do uzyskania złocistobrązowej!! skórki, wyjąć, posolić. Rybe dajom też z octem
Ale ja nie koniecznie!!!
No i ten Times abo qrde Super Express"
Autor - Lachu http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=25143&start=1546
Ostatnią edycję dokonał moderator: