Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w cieście piwnym z frytkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1156775" data-attributes="member: 1024"><p>Frytki robię rzadko, ale rybę w cieście najczęściej z tego przepisu:</p><p></p><p>&quot;<strong>Fish and Chips ( prawdziwe w gazecie)</strong></p><p>Ryba smażona w głębokim oleju i frytki</p><p></p><p></p><p><strong>Ciasto do obsmażania ryby</strong></p><p>200g mąki, łyżka cukru</p><p>4 łyżki piwa</p><p>1/4 łyżeczki soli, </p><p>2 żółtka</p><p>6 łyżek mleka, 6 łyżek wody</p><p>2 białka</p><p></p><p>Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać. Zrobić w mące zagłębienie, wlać do środka piwo, wsypać sól, dodać żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Połączyć mleko z wodą, dolewać po troszeczku do ciasta, ciągle ucierając, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na 30 minut, potem ubić białka na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.</p><p></p><p></p><p>Frytki</p><p>1 kg ziemniaków</p><p>olej do głębokiego smażenia</p><p></p><p>Ziemniaki obrać, pokroić na paseczki o grubości 1 cm, namoczyć w wodzie. Napełnić frytkownicę olejem, podgrzać do 160°C. Wyjąć pokrojone ziemniaki z wody, dobrze osuszyć w ściereczce, włożyć do frytkownicy. Kiedy będą miękkie, wyjąć z tłuszczu, osączyć. Podnieść temperaturę oleju do 180°C, włożyć z powrotem frytki, smażyć, aż będą chrupkie i złociste. Wyjąć, osączyć na papierze i posolić.</p><p>(zdaża mi siem z mrożonych ale to nie je ono) </p><p></p><p>Ryba</p><p>1 kg świeżych, filetów (dorsz)</p><p>sos worcester</p><p>sok z cytryny</p><p>ostra musztarda (Dijon)</p><p>mąka</p><p></p><p>Rybę umyć, osuszyć ściereczką, przyprawić, posypać mąką. Kawałki kolejno zanurzać w przygotowanym cieście; kiedy frytki będą gotowe, włożyć filety do frytkownicy, smażyć 4-5 minut do uzyskania złocistobrązowej!! skórki, wyjąć, posolić. Rybe dajom też z octem</p><p>Ale ja nie koniecznie!!!</p><p>No i ten Times abo qrde Super Express&quot;</p><p></p><p>Autor - Lachu <a href="http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=25143&start=1546" target="_blank">http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=25143&start=1546</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1156775, member: 1024"] Frytki robię rzadko, ale rybę w cieście najczęściej z tego przepisu: "[B]Fish and Chips ( prawdziwe w gazecie)[/B] Ryba smażona w głębokim oleju i frytki [B]Ciasto do obsmażania ryby[/B] 200g mąki, łyżka cukru 4 łyżki piwa 1/4 łyżeczki soli, 2 żółtka 6 łyżek mleka, 6 łyżek wody 2 białka Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać. Zrobić w mące zagłębienie, wlać do środka piwo, wsypać sól, dodać żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Połączyć mleko z wodą, dolewać po troszeczku do ciasta, ciągle ucierając, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na 30 minut, potem ubić białka na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Frytki 1 kg ziemniaków olej do głębokiego smażenia Ziemniaki obrać, pokroić na paseczki o grubości 1 cm, namoczyć w wodzie. Napełnić frytkownicę olejem, podgrzać do 160°C. Wyjąć pokrojone ziemniaki z wody, dobrze osuszyć w ściereczce, włożyć do frytkownicy. Kiedy będą miękkie, wyjąć z tłuszczu, osączyć. Podnieść temperaturę oleju do 180°C, włożyć z powrotem frytki, smażyć, aż będą chrupkie i złociste. Wyjąć, osączyć na papierze i posolić. (zdaża mi siem z mrożonych ale to nie je ono) Ryba 1 kg świeżych, filetów (dorsz) sos worcester sok z cytryny ostra musztarda (Dijon) mąka Rybę umyć, osuszyć ściereczką, przyprawić, posypać mąką. Kawałki kolejno zanurzać w przygotowanym cieście; kiedy frytki będą gotowe, włożyć filety do frytkownicy, smażyć 4-5 minut do uzyskania złocistobrązowej!! skórki, wyjąć, posolić. Rybe dajom też z octem Ale ja nie koniecznie!!! No i ten Times abo qrde Super Express" Autor - Lachu [URL="http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=25143&start=1546"]http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=25143&start=1546[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w cieście piwnym z frytkami*
Top
Bottom