Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w cieście piwnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1735226" data-attributes="member: 1024"><p>Przepis pochodzi z nieistniejącego już od dawna serwisu kulinarnego Czarna Oliwka. Podał go kolega, którego nicka niestety już nie pamiętam, ale ma moja dozgonną wdzięczność, bo przepis na ciasto jest znakomity.</p><p>Ryba:</p><p>1 kg świeżych filetów z dorsza </p><p>Sos Worcestershire </p><p>Sok z cytryny </p><p>Ostra musztardą</p><p>Mąka</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>200 g mąki</p><p>1 łyżka cukru </p><p>4 łyżki piwa</p><p>6 łyżek mleka</p><p>6 łyżek wody </p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>2 żółtka </p><p>2 ubite białka </p><p>Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać. Zrobić dołek, wlać piwo, wsypać sól i żółtka, wymieszać. Połączyć mleko z wodą i partiami dodawać do mąki, ucierając, aż będzie gładkie. Odstawić na 30 minut. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.</p><p>Rybę umyć, osuszyć, przyprawić, obsypać mąką. Kawałki kolejno zanurzać w cieście, smażyć w głębokim tłuszczu 4 - 5 minut do uzyskania złotobrązowego koloru.</p><p></p><p>Ja używam też tego ciasta do smażenia kwiatów dyni czy cukinii.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1735226, member: 1024"] Przepis pochodzi z nieistniejącego już od dawna serwisu kulinarnego Czarna Oliwka. Podał go kolega, którego nicka niestety już nie pamiętam, ale ma moja dozgonną wdzięczność, bo przepis na ciasto jest znakomity. Ryba: 1 kg świeżych filetów z dorsza Sos Worcestershire Sok z cytryny Ostra musztardą Mąka Ciasto: 200 g mąki 1 łyżka cukru 4 łyżki piwa 6 łyżek mleka 6 łyżek wody 1/4 łyżeczki soli 2 żółtka 2 ubite białka Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać. Zrobić dołek, wlać piwo, wsypać sól i żółtka, wymieszać. Połączyć mleko z wodą i partiami dodawać do mąki, ucierając, aż będzie gładkie. Odstawić na 30 minut. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Rybę umyć, osuszyć, przyprawić, obsypać mąką. Kawałki kolejno zanurzać w cieście, smażyć w głębokim tłuszczu 4 - 5 minut do uzyskania złotobrązowego koloru. Ja używam też tego ciasta do smażenia kwiatów dyni czy cukinii. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w cieście piwnym
Bottom