Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w cieście z pikantnym sosem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1504622" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam tę rybę dwa lub trzy razy na prośbę mojego potomka. Dzisiaj też zaprosił się na ten pikantny obiad. Nie powiem, że mnie nie smakuje, więc zapraszam i tych z Was, którzy lubią pikantne potrawy. Przepis zaczerpnęłam z &quot;Kulinarnego Atlasu Świata&quot; - ilość składników wystarczy dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 3/4 kg (75 dkg) filetów z halibuta lub łososia. W obu przypadkach muszę wędrować do Almy.</p><p>- <strong>Ciasto:</strong> 1 szklanka mąki pszennej, po 1/2 szklanki oliwy i jasnego piwa</p><p>- <strong>Sos:</strong> duża cebula, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki sosu sojowego , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, kawałek (ok.1 cm) świeżego korzenia imbiru, łyżka posiekanej natki pietruszki,</p><p>- sól</p><p>- olej do smażenia</p><p></p><p>Zaczynamy od zrobienia sosu. Obraną cebulę siekamy, wrzucamy do rondla, dodajemy imbir (łyżeczkę) starty na tarce o małych oczkach, sól i cukier, a następnie dobrze mieszamy. Dolewamy ocet i sos sojowy, gotujemy parę chwil na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy szklanką wody, uważając, by nie potworzyły się grudki, po czym mieszając, wlewamy do rondla. Zagotowujemy i pozostawiamy na gorącej, wyłączonej płytce kuchenki. Ja po prostu wyłączyłam gaz i zostawiłam na gorącym, palniku.</p><p> Filety dzielimy na 5 - 6 mniej więcej równych części, płuczemy je, osuszamy, np. papierowym ręcznikiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem.</p><p>Z mąki pszennej, piwa i oleju przygotowujemy ciasto o konsystencji naleśnikowego (najłatwiej to zrobić mikserem ). Ciasto przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Potem mieszamy i przelewamy do salaterki. </p><p>Kolejno zanurzamy w cieście kawałki ryby i smażymy ją z obu stron na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy na półmisek i polewamy gorącym sosem. Część sosu podajemy osobno. Posypujemy rybę natką i od razu podajemy z dodatkiem ryżu.</p><p></p><p>Poradnik kuchenny - pani Anna Bereś.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1504622, member: 10341"] Robiłam tę rybę dwa lub trzy razy na prośbę mojego potomka. Dzisiaj też zaprosił się na ten pikantny obiad. Nie powiem, że mnie nie smakuje, więc zapraszam i tych z Was, którzy lubią pikantne potrawy. Przepis zaczerpnęłam z "Kulinarnego Atlasu Świata" - ilość składników wystarczy dla 4 osób. [B]Składniki [/B]- 3/4 kg (75 dkg) filetów z halibuta lub łososia. W obu przypadkach muszę wędrować do Almy. - [B]Ciasto:[/B] 1 szklanka mąki pszennej, po 1/2 szklanki oliwy i jasnego piwa - [B]Sos:[/B] duża cebula, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki sosu sojowego , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, kawałek (ok.1 cm) świeżego korzenia imbiru, łyżka posiekanej natki pietruszki, - sól - olej do smażenia Zaczynamy od zrobienia sosu. Obraną cebulę siekamy, wrzucamy do rondla, dodajemy imbir (łyżeczkę) starty na tarce o małych oczkach, sól i cukier, a następnie dobrze mieszamy. Dolewamy ocet i sos sojowy, gotujemy parę chwil na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy szklanką wody, uważając, by nie potworzyły się grudki, po czym mieszając, wlewamy do rondla. Zagotowujemy i pozostawiamy na gorącej, wyłączonej płytce kuchenki. Ja po prostu wyłączyłam gaz i zostawiłam na gorącym, palniku. Filety dzielimy na 5 - 6 mniej więcej równych części, płuczemy je, osuszamy, np. papierowym ręcznikiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Z mąki pszennej, piwa i oleju przygotowujemy ciasto o konsystencji naleśnikowego (najłatwiej to zrobić mikserem ). Ciasto przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Potem mieszamy i przelewamy do salaterki. Kolejno zanurzamy w cieście kawałki ryby i smażymy ją z obu stron na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy na półmisek i polewamy gorącym sosem. Część sosu podajemy osobno. Posypujemy rybę natką i od razu podajemy z dodatkiem ryżu. Poradnik kuchenny - pani Anna Bereś. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba w cieście z pikantnym sosem
Bottom